Dit zijn de indrukwekkende cijfers van Mathieu van der Poel in Strade Bianche

Zijn team Alpecin-Fenix deelt op Instagram de indrukwekkende vermogenscijfers die Mathieu van der Poel wegtrapte tijdens de Strade Bianche.
Dit zijn de indrukwekkende cijfers van Mathieu van der Poel in Strade Bianche

Van der Poel trapte over de hele koers (4:45 minuten en 55 seconden) een normalized vermogen van 389 watt. Voor de duidelijkheid. Het normalized vermogen is iets anders dan gemiddeld vermogen en zegt veel meer iets over de zwaarte en intensiteit van een belasting. De methode van normalized vermogen wordt in de trainingsleer veelal gebruikt om uit te drukken hoe zwaar een inspanning voelt.

Normalized versus gemiddeld wattage

Normalized zegt veel meer over hoe zwaar een rit voelde. Voor onze uitleg gaan we uit van een ritje van een uur op 200 watt gemiddeld. Wanneer je dat op een vlak parkoers doet en op een gelijkmatig tempo, is dat prima te doen. Maar wanneer je een uur op een heuvelachtig parkoers rijdt met korte inspanningen van 300 tot 400 watt gevolgd door rustperioden onder de 200 watt, kun je met alle pieken en dalen weer 200 watt gemiddeld hebben. De tweede (heuvelachtige) rit zal echter veel vermoeiender zijn. Gemiddeld vermogen zegt daarom veel minder over de intensiteit van een inspanning dan normalized vermogen.

Eindsprint

Nu we dat weten, kunnen we nog beter naar VDP zijn cijfers kijken. In de laatste anderhalf uur van de koers ging de intensiteit flink omhoog. Van der Poel trapte toen een normalized vermogen van maar liefst 439 watt. En op de gravelstrook Le Tolpe trapte hij 60 seconden lang maar liefst 738 watt (dit is dan weer gemiddeld). Wie zelf wel eens met een vermogensmeter heeft gefietst, weet hoe indrukwekkend veel dit is. Tot slot sprintte de Nederlands kampioen in de straten van Siena weg met een gemiddeld vermogen van 1004 watt over 20 seconden.

Strava

Alpecin-Fenix toont niet wat Van der Poel zijn piekwattage was in toen hij aanviel in de straten van Siena, maar gelukkig is er Strava. Zijn gegevens tonen aan dat hij een piekwattage haalt van maar liefst 1362 watt, nadat hij eerst bijna tweeënhalf minuut lang al 458 watt heeft getrapt.

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws