Wout van Aert gaat vol voor klassement in Tirreno: 'Hij wil zijn grenzen opzoeken'

Ploegleider Merijn Zeeman vertelt over de klassementsplannen met Wout van Aert, in deze Tirreno en in het algemeen.
wout van aert

Toen Wout van Aert in de Tour Egan Bernal eraf reed (oké, de Bernal van toen is een heel andere dan die van nu..), ging het nog dezelfde avond in alle wielertalkshows over de kwestie Wout De Klassementsrenner. Hijzelf en de ploeg hielden zich op de vlakte, maar nu is het in de Tirreno dan toch zover: Jumbo-Visma geeft 'm de kans zichzelf te ontdekken als klassementsrenner.

Dat gebeurt dus eerst in de Tirreno, uiteraard een heel andere koers dan een grote ronde, maar ook dan moeten we niet denken dat-ie er zomaar ineens staat als klassementsman. "Je bent niet van vandaag of morgen klassementsrenners", zegt ploegleider Merijn Zeeman tegen Sporza.

"Maar het is ons langetermijnplan dat Wout wil kijken hoe ver hij kan komen. Het heeft ook te maken met het aanscherpen van zijn vorm en elke dag tot het uiterste gaan. Zo kan hij op conditioneel vlak een stap zetten en kan hij anderzijds leren als klassementsrenner. Dat willen we uitbouwen en dat wil Wout zelf ook graag", vervolgt Zeeman over het plan in de Tirreno.

De Nederlandse sportief directeur van Jumbo-Visma denkt dat de Belg er klaar voor is. "Kijk, hij is natuurlijk geen Pogacar of Bernal. Die zullen altijd in het voordeel zijn. Maar Wout is er klaar voor denk ik. Hij wil zijn grenzen opzoeken en kijken waar zijn limieten liggen. Daar word je altijd beter van. We zijn benieuwd. Hij probeert het nu een eerste keer op WorldTour-niveau en hij moet tijd krijgen om zich te ontwikkelen. Het resultaat is voor ons niet belangrijk, wel de ervaring", besluit Zeeman over de klassementsambities.

Zeeman is ondertussen tevreden over waar zijn klassiekerkopman - want dat is-ie dit seizoen toch vooral - op het moment staat. "Wout was heel positief na de Strade. Hij heeft het gevoel dat hij al heel goed is en dat heeft de analyse van zijn data ook aangetoond. In 2019 had hij met deze data misschien gewonnen, maar het niveau was ontzettend hoog."

Dat-ie net wat tekort kwam ten opzichte van Van der Poel was ingecalculeerd. "Wout zal altijd blijven crossen en na het WK moet er een herstelperiode volgen. Dat is nodig om een basis te leggen voor de klassiekers. We hadden dit dus verwacht."

  • Team Jumbo-Visma
  • Wout van Aert

Laatste nieuws