Dit zijn volgens ons de 15 Nederlandse wielerclubs met de mooiste namen

Uiteraard is er discussie mogelijk over dit lijstje. Probeer ons maar te overtuigen waarom jouw vereniging hiertussen hoort...

de kannibaal

15) RTC De Stofwolk (Eibergen, Gelderland)

Na de Strade Bianche en met Parijs-Roubaix (al hopen we natuurlijk allemaal op een natte editie..) nog voor de boeg weten we allemaal wat een groep wielrenners kan aanrichten op een onverharde weg*. Stof. En daarmee is De Stofwolk een prima naam voor een wielerclub.

*We gaan ervan uit dat ze bij De Stofwolk een levendige gravelafdeling hebben...

14) Fietsclub Ledig Erf (Utrecht)

Ledig Erf, dat klinkt meer als de toch wat luxe naam voor een golfbaan, maar het is een wielervereniging uit Utrecht. Zo'n statige naam is prachtig. De club is vernoemd naar een straat in Utrecht. Overigens komt de straatnaam 'Ledig Erf' ook voor in Monnickendam en Zwijfdrecht. Het mooiste is: ze hebben ook een tocht georganiseerd waarbij je alledrie de verenigingen aandeed, de nieuwe klassieker Ledig Erf-Ledig Erf-Ledig Erf!

13) De Peddelaars (Hoogeveen, Aalten)

De Peddelaars is een klassieke fietsverenigingennaam die sowieso een plekje in deze top15 verdient. En beide zijn ze niet zonder historie, want bij die in Hoogeveen was onder andere Erik Dekker lid, terwijl bij die in Aalten Robert Gesink op een klein fietsje rondreed.

12) Kek! (Den Haag/Nijmegen)

Kek! staat voor Kletsen En Kilometers en is een vereniging met afdelingen in Den Haag en Nijmegen. Zoals de naam al een heel klein beetje verraadt (foei, dit mogen we niet zeggen natuurlijk - maar we doen het toch...) is het een vereniging alleen voor vrouwen. Het mooie is: je kunt zelf een afdeling oprichten als je zin hebt om met een clubje vrouwen in je eigen omgeving al kilometers makend te kletsen!

11) TFC De Windhappers (Stadskanaal, Groningen)

Een club met de naam De Windhappers moet natuurlijk wel ergens liggen in een gebied waar de wind vrij spel heeft.En dat heeft-ie in Stadskanaal en omgeving - kan de schrijver van dit stukje uit eigen ervaring zeggen. Zeer toepasselijke naam dus!

10) Gaul! (Heel Nederland)

Vereniging die vernoemd is naar de legendarische Luxemburgse wielrenner Charly Gaul. Het is een bijzondere vereniging, want ze hebben geen vaste thuisbasis en leden tref je dus aan in het hele land. Nog specialer: als je lid wordt, verwacht men dat je je inzet voor War Child. Met dat nobele streven hebben ze een plaatsje in onze top 10 veroverd!

9) TC De Moraal (Elst en Zevenbergen)

Alleen wielrenners kunnen moraal hebben. Het is in de betekenis die wielrenners eraan geven geen Nederlands, maar wielertaal, en daarmee dé perfect naam voor een wielerclub - twee zelfs!

8) GSWV Tandje Hoger (Groningen, Groningen)

Studenten zijn natuurlijk ambitieus en daarom gaan ze bij de studentenwielervereniging in Groningen altijd voor een Tandje Hoger. Logisch toch?

7) De Pedaalridders (o.a. Made, Meppel, Rotterdam, Lansingerland)

De wielrenner zien als een fiere ridder, daar houden wij wel van. Op ons carbonnen/aluminium ros trotseren wij immers weer en wind op onze pedalen. Pedaalridders, een prima, bijna mythische naam.

6) Wielertrimclub 't Goei Smoesje (Berlicum, Noord-Brabant)

Op de eigen site schrijft de wielerclub dit als reden voor de prachtige naam: 'Volgens een krantenartikel van 1980 is het begonnen als meest aannemelijke smoes om huiselijke beslommeringen zondags te ontvluchten en tot in de middag te kunnen blijven plakken.' Om het nog wat mooier te maken, vond eerste ledenvergadering plaats in Café De Doofpot...

5) TGV (Goes, Zeeland)

De naam van een supersnelle Franse trein is sowieso al een goede naam voor je wielerclub, maar als het dan ook nog eens Toerclub Goes Vooruit betekent, sta je op 5 in dit lijstje!

4) USWV De Domrenner (Utrecht, Utrecht)

De studentenwielerclub uit Utrecht legt zowel de link met de stad als met de identiteit van hun club - maar dan met zelfspot. Daarmee valt De Domrenner net naast het podium, maar is het wel een prachtige naam!

3) TWC De Barkruk (Meterik, Limburg)

Fietsen ze in Meterik met een barkruk op hun fiets in plaats van een zadel? We hebben geen idee - maar vermoeden van niet... Een schitterende naam is het wel, en daarom een verdiende podiumplek.

2) WTC De Trappistentrappers (Wernhout, Noord-Brabant)

Alliteratie, een bierreferentie... De Trappistentrappers hebben bijna alles, behalve een eerste plaats in deze top 15 - maar dat komt omdat we de nummer 1 echt niet op plek 2 konden zetten, gezien de naam - maar daar lees je hieronder meer over...

1) WV De Kannibaal (Peize, Drenthe)

De Kannibaal uit het Noord-Drentse Peize heeft het slim bekeken bij de oprichting in 2000. Die dachten: ooit gaat Wieler Revue nog eens een top 15 maken met mooiste wielerclubnamen, dus we kunnen ons maar beter De Kannibaal noemen. WV Zoetemelk of WV Poulidor hadden we op een tweede plek kunnen zetten, maar met een club die de bijnaam van Eddy Merckx draagt, gaat dat natuurlijk niet... Slim bekeken!

P.S. Eervolle vermelding: Tour de Tietema Cycling Team

Nog geen plaats in de echte Top 15 - vanwege nog maar net opgericht - maar wel een eervolle vermelding voor dit mooie initiatief van Bas Tietema en zijn kornuiten!

Pelotonpraat
  • WV De Kannibaal