Dit zijn de 10 mooiste (of grappigste) trofeeën die je als wielrenner kunt winnen

Van 500 kilo zalm tot je lichaamsgewicht in gummyberen... dit soort dingen maakt het wielrennen ook tot de fantastische sport die het is!

tirreno yates

Met de Tirreno-Adriatico wordt op dit moment een koers gereden die over een schitterende trofee beschikt: een gouden drietand (waarom het een drietand is, lees je bij nummer 10). Maar er zijn nog veel meer mooie en aparte prijzen in de wielersport. We zetten ze op een rijtje.

1) De allermooiste is natuurlijk de steen die je als winnaar van Parijs-Roubaix krijgt

Veel toepasselijker wordt het niet! Nadat je een hele dag op die ellendige, schots en scheef liggede stenen gevloekt hebt, krijg je er als winnaar eentje in de vorm van een bokaal. Wielrennen in optima forma.

2) Maar je lichaamsgewicht in kaas na Parijs-Camembert is ook wel toepasselijk hoor...

En dat is het lichaamsgewicht vóór de prijs is verorberd door de winnaar...

3) Ook niet echt in het wielerdieet passend: de prijs bij de Classic Haribo

Dat was namelijk jarenlang, tot 2006 - de koers bestaat inmiddels helaas niet meer - je lichaamsgewicht in gummybeertjes. Nu zijn die beertjes geliefd bij wielrenners, maar je lichaamsgewicht is misschien wat te veel van het goede. Als de koers nog had bestaan, dan had Peter Sagan sowieso aan de start gestaan...

4) Het kan nog gekker dan prijzen in lichaamsgewicht: 500 kilo gerookte zalm

En daarvoor hoefde Tom van Asbroeck niet eens te winnen in de Arctic Race; de bergtrui veroveren is genoeg!

5) Dit varkentje weegt geen 500 kilo, maar is wel veel schattiger

En ieder jaar krijgt de beste thuisrijder in de Tro Bro Leon zo'n beestje - de Tro Bro Leon is een mooie gravelkoers in Bretagne, dus de winnaar van het biggetje moet een Bretoen zijn.

6) Geen echte, maar pluchen is ook mooi - zeker met zo'n leuk verhaal erbij

In Kuurne-Brussel-Kuurne staat de winnaar na afloop met een pluchen ezel op het podium. En waarom dat zo is, lees je in onderstaand artikel.

7) Hebben we nog die heerlijke Baskische baret in de Clasica San Sebastian

Vooral op het hoofd van Bauke natuurlijk! (Je krijgt 'm overigens ook als je een rit wint in de Ronde van het Baskenland)

8) Dan is de prijs die een Vuelta-etappewinnaar in Toledo krijgt wat minder onschuldig

Want daar krijgt de winnaar als er een aankomst in die stad is namelijk altijd een enorm zwaard. Hier zie je er Philippe Gilbert mee na winst in 2010.

9) Dan liever deze prijs uit de Giro van 2017

Daar won Bak een flinke bak bier - 100 stuks -, omdat de Giro ter gelegenheid van de 100ste Giro een prijs had uitgeloofd voor de zwaarste renner die de Giro uitreed.

10) En dus die fraaie drietand uit de Tirreno

Toepasselijk omdat de drietand natuurlijk het 'wapen' van zeegod Neptunus is en de Tirreno-Adriatico de koers van de twee zeeën is (de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee). Hier heeft Simon Yates 'm in z'n handen. Wie mag 'm dit jaar omhoog houden?