Adrie van der Poel: 'Wat Mathieu liet zien, is veruit zijn strafste nummer ooit'

Mathieu van der Poel deed gisteren menig mond openvallen van verbazing door op meer dan 50 kilometer voor de finish een aanval te plaatsen en na een ware thriller de vijfde rit van Tirreno-Adriatico te winnen. In Het Nieuwsblad blikt zijn vader Adrie terug.
Adrie van der Poel: 'Wat Mathieu liet zien, is veruit zijn strafste nummer ooit'

"Vorige week had ik de Strade nog op één gezet", vertelt Van der Poel senior wanneer het gaat over de strafste prestaties van zijn zoon. "Alles schuift een plaatsje op. Wat Mathieu gisteren in de Tirreno deed, is veruit zijn strafste nummer ooit. In dit deelnemersveld, met dit weer, op dat parcours, met zo’n finale en dan standhouden tegen de beste renners van de wereld: zelfs mij kan hij dus nog verbazen. Toch dit: ze spreken altijd van de Grote Drie. Dat klopt niet. Als ik Pogacar hier bezig zie, zou ik al minstens van de Grote Vier spreken."

Wout van Aert

Adrie is ook onder de indruk van wat Wout van Aert laat zien. De Belg kan met de besten mee bergop en feitelijk gezien is alleen Tadej Pogacar echt sterker. Hij begrijpt wel dat de renner van Jumbo-Visma wil proberen om voor een klassement te gaan, maar toch heeft hij wel een beetje twijfels of Van Aert er verstandig aan doet.

"Als je ziet hoeveel energie hem dit kost, terwijl hijzelf weet dat hij het tegen die echte punchers in de cols altijd moeilijk zal hebben: is dit dan wel verstandig? Moet dat? Het vraag bovendien veel van je lichaam om voor een eindklassement te gaan."

Van der Poel senior zet ook vraagtekens bij het programma van Van Aert, die na een drukke winter voor een klassement in de Tirreno gaat, vervolgens de klassiekers en de Tour wil rijden en tot slot nog top wil zijn op de Olympische Spelen. "Hij kan veel aan, maar dit is wel een zeer uitgebreid programma. Wil hij niet te veel?"

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws