Merckx steekt loftrompet over Van der Poel: 'Moet vaak aan vroeger denken'

Als er iemand geniet van de manier van koersen van Van der Poel en co. dan is het Eddy Merckx wel. De beste wielrenner aller tijden vertelt in NRC dat de koers sinds kort helemaal anders is geworden.
Merckx steekt loftrompet over Van der Poel: 'Moet vaak aan vroeger denken'

Het was lang geleden dat Merckx zo genoot van de koers vertelt hij. Hij noemt het ongelooflijk hoe Van der Poel tekeer ging in Strade Bianche en is ook vol lof over hoe VDP de vijfde etappe van de Tirreno won. "Door hem moet ik vaak aan vroeger denken", zegt de Kannibaal. "Ik koerste op intuïtie, net als hij. Niet altijd maar rekenen en programmeren. Als je op een moment in de race voelt dat je tegenstanders minder zijn, dan moet je van ze wegrijden."

Wat het volgens Merckx zo mooi maakt, is dat het berekende wielrennen overboord gegooid wordt. In het verleden toonde hij zich al een tegenstander van het gebruik van de oortjes. "Ht was computerwerk geworden. Precies Playstation en dat is saai", vindt hij. "Maar het is sinds kort helemaal anders. Dit voorjaar alleen al. Niet alleen de klassiekerrenners durfden van ver aan te vallen, maar ook de ronderenners waren aanwezig. Kijk naar Tadej Pogacar, Egan Bernal, Thomas Pidcock. Die volgen Van der Poel, Wout van Aert en Alaphilippe. Samen maken ze het wielrennen alleszins leuker en aantrekkelijker.”

Sanremo

Alle aanvalslust ten spijt denkt Merckx overigens niet dat het tot een vroege uitval komt in Milaan-Sanremo. Volgens hem zijn er genoeg ploegen die aansturen op een massasprint, maar zeg nooit nooit natuurlijk. "Stel dat er wind staat en er waaiers gevormd worden. Dat zou kunnen. En dan is het al koers in de aanloop."

  • Mathieu van der Poel

Laatste nieuws