Philippe Gilbert past voor Ronde: 'Mentaal en fysiek niet fris'

Geen Philippe Gilbert in de Ronde van Vlaanderen. De renner van Lotto Soudal kampt nog steeds met de naweeën van een val in de Tour de France, waarbij hij een knieschijf brak.

Philippe Gilbert past voor Ronde: 'Mentaal en fysiek niet fris'
  • Philippe Gilbert Philippe Gilbert

Net als in 2018 brak de Waal een knieschijf, toen hij ten val kwam in de Tour de France. Het zorgde ervoor dat hij in een revalidatietraject terecht kwam en dat heeft zijn tol geëist, vertelt hij aan Het Laatste Nieuws. "Het gaat nu al enkele weken absoluut niet", vertelt hij. Dus hebben we de tijd genomen om alles zorgvuldig te analyseren. De conclusie is dat het me aan de nodige frisheid ontbreekt. Mentaal nog eerder dan fysiek."

"Ik heb de voorbije maanden keihard gewerkt, zonder veel rustpauzes. Zat ik niet op de fiets, dan bracht ik mijn tijd wel door bij de kine of bij diverse specialisten."

Ondanks dat reed Gilbert een sterk openingsweekend. Hij werd vijfde in de Omloop. Hij vertelt echter dat hij zich dit seizoen nog geen enkele keer op niveau heeft gevoeld en dat hij in januari merkte dat hij achterliep qua niveau. "Ik ben nog harder beginnen te trainen om de kloof te dichten. Ik maakte aanzienlijke progressie, maar dat gebeurde wellicht te snel. Daar betaal ik nu cash voor."

Ardennenklassiekers

Hij voegt er aan toe dat hij tot de dag voor Milaan-Sanremo altijd pijn in zijn knie heeft gehad en dat dat veel energie heeft gekost. Daarom wil hij een pauze inlassen, om daar weer sterker uit terug te komen. "Parijs-Nice of Tirreno-Adriatico maakt me traditioneel sterker. Nu evoluuert mijn vormpleil niet meer. Het stagneert."

Tot slot geeft Gilbert aan dat het de bedoeling is dat hij zo'n 4 à 5 dagen niet op de fiets zit. "Zo boet ik, mits wat te waken over mijn voeding en gewicht, niet teveel conditie in. Ik hoop alsnog de Ardennenklassiekers te kunnen rijden."

Nieuws
  • Cor Vos