Deze 10 wielrenners uit het heden en verleden zijn vernoemd naar andere wielrenners

Veel renners in het huidige peloton of oud-renners hebben hun voornaam te danken aan een oude wielerheld. We zetten de mooiste en meest bizarre namen op een rijtje!

fabio jakobsen

1) Fabio Jakobsen is vernoemd naar Fabio Casartelli

De Nederlandse sprinter die herstelt van zijn crash (en zondag z'n rentree maakt in de Ronde van Turkije!) is naar iemand vernoemd die helaas niet herstelde van zijn crash en in 1995 overleed op de Portet d'Aspet: Fabio Casartelli.

Fabio Jakobsen zag een jaar later het levenslicht en werd dus vernoemd naar de Italiaan. In 2018 ontmoette Jakobsen de moeder van Casartelli bij het monument voor de renner van Motorola. De NOS was erbij.

2) Greg Van Avermaet is vernoemd naar Greg Lemond

Nog voor Greg Lemond z'n drie tourzeges behaalde was papa Van Avermaet al fan van de Amerikaan en dus vernoemde hij zijn zoon in 1985 naar Lemond. De twee ontmoetten elkaar bij het Grand Depart van de Tour de France in 2019 - Van Avermaet was in z'n jongere jaren ook fan van Lemond.

Joop wereldkampioen in 1985, Greg Lemond tweede en Greg Van Avermaet net in de luiers...

3) Winner Anacona is vernoemd naar Peter Winnen

De vader van de Colombiaan Winner Anacona was in 1988 groot fan van wielrennen in het algemeen en van Peter Winnen in het bijzonder. Maar bij het vernoemen ging iets mis, waardoor de laatste n een r werd: Winner - hetgeen natuurlijk ook geen slechte naam is voor een wielrenner...

Winner Anacona, tegenwoordig in dienst van Arkea-Samsic.

4) Moreno Hofland is vernoemd naar Moreno Argentin

Op de foto bij Joop en Greg Lemond zie je ook nog Moreno Argentin, die derde werd op dat WK. Moreno Hofland is vernoemd naar hem. Sowieso hadden de Hoflandjes wat met Italiaanse wielrenners, want de broer van Moreno Hofland heet Fausto.

Moreno Hofland (rechts) tijdens de teampresentatie van de BinckBank Tour van 2019

5) Mauri Vansevenant is vernoemd naar Melchor Mauri

Vader Wim koerste nog met Melchor Mauri, de Spanjaard die lange tijd in dienst van ONCE reed en vernoemde z'n zoon voor de verandering eens naar diens achternaam. Mauri kennen we ook als de man die achter Michael Boogerd tweede werd toen die z'n eerste Tour-etappewinst boekte in een verregend Aix-les-Bains (1996).

Mauri was ook een zeer verdienstelijk tijdrijder en werd achter Abraham Olano tweede op het WK van 1998 in Valkenburg (Sergei Gontjsar derde).

6) Eddy Mazzoleni en Eddy Bouwmans zijn vernoemd naar Eddy Merckx

Uiteraard kan Eddy Merckx niet ontbreken in dit lijstje. Er zijn vast meer wielrenners naar hem vernoemd, maar wij pikken even Eddy Mazzoleni en Eddy Bouwmans eruit. De Italiaan omdat Eddy natuurlijk niet echt een typisch Italiaanse naam is en Eddy Bouwmans omdat het een Nederlander is - die in 1992 nog beste jongere was in de Tour.

Eddy Bouwmans in het fraaie shit van ForelDorado.

7) Gino Mader is vernoemd Gino Bartali

Gino Mader kennen we dit seizoen vooral als de Zwitser die het in Parijs nét niet haalde omdat Primoz Roglic als een straaljager over 'm heen denderde in een etappe van Parijs-Nice. Hij is vernoemd naar de Italiaanse grootheid Gino Bartali - na Eddy en Fausto mag Gino ook niet ontbreken.

Gino Mader haalt het net niet in Parijs-Nice.

8) Gianni Meersman is vernoemd naar Gianni Bugno

Gianni is niet echt een typisch Vlaamse naam als Briek (waarom is er geen bekende wielrenner van nu die is vernoemd naar Briek Schotte, zonde!) en dus is Gianni Meersman vernoemd naar de Italiaan Gianni Bugno.

Meersman moest 5 jaar geleden noodgedwongen stoppen vanwege hartritmestoornissen en is nu actief als ploegleider in het veldrijden.

9) Richard Carapaz is vernoemd naar Richard Virenque

Als je in Ecuador bent geboren, beschik je nautuurlijk over klimmersbenen en dus is het logisch dat je wordt vernoemd naar de zevenvoudig winnaar van de bolletjestrui in de Tour de France.

Carapaz in de bolletjestrui in de Tour van vorig jaar (hij zou 'm uiteindelijk niet winnen)

10) En we sluiten af met een niet-wielrenner: Jhojan Garcia is vernoemd naar Johan Cruijff

Jhojan Garcia is een 23-jarige renner van Caja Rural uit Colombia. Zijn voornaam roept wat vragen op, maar ook hier is sprake van een 'Winnentje', maar dan nog iets ernstiger: de naam Johan werd door een wonderlijke samenwerking van de burgerlijke stand van Colombia en papa Garcia Jhojan. Maar Jhojan Gracia is toch echt vernoemd naar Johan Cruijff.

Weet joj nog meer wielrenners die vernoemd zijn nar andere wielrenners of bekende sporters/andere bekende mensen? Laat het ons weten op redactie@wielerrevue.nl. Wie weet kunnen we dan een vervolgartikel maken! We zoeken zelf ook door!

Beeld: Cor Vos