Rotterdam en Den Haag willen Tourstart 2024 of 2025 organiseren

Rotterdam en Den Haag willen in 2024 of 2025 gezamenlijk het Grand Départ van de Tour de France organiseren. Het idee is om een proloog in Rotterdam te organiseren en vervolgens een etappe met start in de havenstad en finish in Den Haag.

Rotterdam en Den Haag willen Tourstart 2024 of 2025 organiseren

In 2010 was Rotterdam ook al het decor van het Grand Départ. Fabian Cancellara won toen de proloog en ook Den Haag is al eens gastheer geweest voor de grootste wielerkoers ter wereld. In 1973 om precies te zijn. Joop Zoetemelk won toen de proloog. De tweede etappe startte dat jaar in Scheveningen en finishte in Rotterdam.

De ambities reiken overigens verder. Rotterdam wil ook graag de finish van de Tour de Féminin, de Tour de France voor vrouwen, organiseren. "Topsport inspireert mensen en je kunt er veel van leren", zegt de wethouder van Sport van de gemeente Rotterdam Sven de Langen. "Het is een mooie afspiegeling van het leven: met pieken en dalen, al zijn die voor iedereen anders. Topsport stimuleert kinderen om zelf te gaan sporten, hun helden na te doen en hun dromen na te leven."

Rotterdam begroot 22,3 miljoen euro voor het feestje, terwijl Den Haag minimaal 3,9 miljoen euro neertelt. Men wil de horeca en hotels op deze wijze een impuls geven. Die sector is flink getroffen door de coronacrisis. De gezamenlijke organisatie biedt in mei hun bid aan aan de organisatie, de ASO.

Dit jaar start de Tour in Brest, vervolgens zijn Kopenhagen en het Spaanse Bilbao aan de beurt.