Puck Moonen startte niet in Luik: 'Zit op m'n tandvlees'

Het lijkt niet helemaal te boteren tussen Puck Moonen en haar ploeg Bingoal-Chevalmeire. De Brabantse gaf forfait voor Luik-Bastenaken-Luik, waarna Thalita de Jong werd opgesteld als vervangster. De voormalig wereldkampioene veldrijden startte in de wedstrijd, maar uitte via Instagram kritiek op haar ploeggenote.
Puck Moonen startte niet in Luik: 'Zit op m'n tandvlees'

De Jong, die het afgelopen weekend eigenlijk zou gebruiken om te trainen, startte toch in de wedstrijd omdat het team anders te weinig rensters had om aan de start te mogen verschijnen.

"Bij thuiskomst te horen gekregen dat Puck Moonen het laat afweten om te komen koersen. Ik heb aangeboden om te starten met de ploeg anders kon heel de ploeg naar huis met de nodige voorbereidingen, hotel / PCR kosten en boetes", schreef De Jong.

Tegen WielerFlits vertelt Moonen dat ze is geschrokken van het bericht van De Jong, maar ook dat ze nog niet klaar is voor wedstrijden op dat niveau. Daarnaast speelt er nog een andere reden voor haar forfait.

"Twee dagen voor de koers kreeg ik een plotse paniekaanval", vertelt ze. "Een dag later op training gebeurde het nog eens, vanuit het niets. Maar het is ongetwijfeld iets dat – deels onbewust – al langer speelt. Ik zit op mijn tandvlees. Wat het exact is, kan ik moeilijk onder woorden brengen."

Daar voegt Moonen aan toe dat ze denkt dat het een combinatie van een mentaal en fysiek probleem is en dat ze binnenkort een psycholoog gaat bezoeken.

Volgens haar zijn wedstrijden van het niveau Luik-Bastenaken-Luik op dit moment nog te hoog gegrepen voor haar: "Ik word al een paar jaar opgesteld in wedstrijden waar ik nog niet klaar voor ben. Dat frustreert. Dan snak je naar wedstrijden op een niveautje lager, maar daar mag ik nauwelijks van start."

Ze reed dit jaar de Ronde van Moeskroen, een wedstrijd waar ze zich zou kunnen tonen, maar daar ging het mis. Na anderhalf uur moest ze overgeven. "Dat zijn zeldzame kansen en als het dan door omstandigheden niet lukt, is dat mentaal zwaar."

'Mentale gezondheid taboe'

Haar teammanager Davy Wijnant vertelt aan de nieuwssite dat Moonen niet startte in de Brabantse Pijl en Waalse Pijl omdat ze haar PCR-testen niet op orde had. Voor Luik-Bastenaken-Luik zegde ze op het laatste moment af. "Dat vind ik een gebrek aan verantwoordelijkheid", klinkt het.

"Ik stel vooral vast dat mentale gezondheid nog steeds taboe is in de wielrennerij", vindt Moonen. "Hopelijk is dat voor Davy ook een eye-opener. Als iemand zegt dat het niet gaat, dan gaat het niet. Voor mij was dit ook niet leuk."

Of het nu tot een breuk komt tussen ploeg en renster, willen beide partijen nog niet zeggen" "Ik heb niets tegen het team, de sponsors of de ploeggenotes, zegt Moonen. "Dit is een jammerlijk voorval en ik hoop dat we er uitkomen."

Laatste nieuws