Puck Moonen: 'Ik heb het fysieke talent, maar mijn grootste vijand ben ikzelf. Ik ben gewoon hartstikke lui'

Moonen ging qua gezondheid door een zware periode. De influencer/wielrenster vertelt ook dat ze eigenlijk noodgedwongen is gaan influencen op Instagram. 

puck moonen en jay jay boske in een auto

Goedbeschouwd is Puck Moonen maar drie seizoenen écht profwielrenster geweest. De Brabantse reed van 2017 tot en met 2019 immers voor Lotto Soudal Ladies. Daarna was de renster uit Sint-Michielsgestel actief voor kleinere teams. De laatste jaren is ze zelfs helemaal niet meer lid van een wielerteam.

Moonen had beginnende baarmoederhalskanker

Dat wil niet zeggen dat ze niet meer met fietsen bezig is, want Moonen legde zich meer toe op het gravelen en daarvoor heb je natuurlijk niet echt een ploeg nodig om mee te doen aan wedstrijden van niveau. Zo deed Moonen mee aan het allereerste WK gravel van de UCI.

Toch stond haar sportieve carrière ook wel echt op een lager pitje. Dat had te maken met gezondheidsproblemen, zo vertelt ze in de podcast Day1 van Jay-Jay Boske, de oud-rugbyer. Maar hoewel anderen daar soms anders over denken, vindt ze zichzelf wel echt een atlete.

"Ik zie mezelf wel als topsportster, maar wel in fases. Ik heb veel gezeik gehad met het huis en train er soms gewoon niet genoeg voor. Daar kwam bij dat ik vorig jaar constant buikpijn had, wat beginnende baarmoederhalskanker bleek te zijn. Dat is weggehaald, maar ik heb wel veel meegemaakt.

Haatreacties

Dat Moonen zich topsporter noemt, maar op Instagram zich op geheel eigen wijze profileert, zet veel kwaad bloed bij mensen, zo blijkt uit haar woorden.

"Je wil niet weten hoeveel haatreacties ik per dag krijg. Die mensen kennen mij alleen niet, dus wat moet ik daar mee? Het zijn vaak de mensen die op de bank liggen en niets doen, die kritiek hebben.

Tekst gaat verder onder de YouTube-video van de podcast

Luiheid

Moonen komt in de podcast achter het stuur van een Porsche ook nog te spreken over haar beginjaren als wielrenster. Ze klaagt over het gebrek aan begeleiding in haar begintijd. Al legt ze ook de verantwoordelijkheid bij zichzelf

"Ik dacht altijd dat er heel veel begeleiding zou zijn bij een wielerploeg, maar dat was helemaal niet zo. Ik had geen idee wat ik aan het doen was en werd eraf gereden. Dan hobbel je een beetje mee en is de lol er snel af. Ik heb veel geleerd bij alle ploegen waar ik heb gereden, die leercurve kan ook nooit steil genoeg zijn. Ik heb ook het fysieke talent, maar mijn grootste vijand ben ikzelf. Ik ben gewoon hartstikke lui."

Minimum salaris

De influencer vertelt ook dat ze daar eigenlijk noodgedwongen mee is begonnen, omdat haar loon als wielrenster een schijntje was en ze daar niet van rond kon komen.

"Het minimum-salaris in de WorldTour is nu 15.000 euro, maar bij de laatste ploeg waar ik voor reed, kreeg ik 250 euro per maand. De gemiddelde renster in het peloton verdient 10.000 euro per jaar, je fiets is dus al duurder en die mag je vaak niet eens houden. Daar betaal je vaak borg voor. Daarom ben ik ook een leven op social media gestart, want mijn ouders konden nog geen wiel voor mij kopen. Ik heb er bovendien gevoel voor, terwijl andere topsporters alleen hard kunnen werken."

Achtergrond
  • screenshot Day1