Giro | Alles wat je moet weten over etappe 1: Turijn-Turijn

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

torino

Het parkoers, de historie en de kanshebbers

Over de brede Turijnse straten is het ruim baan voor de echte tijdrijders die stuk voor stuk vanaf het centrum op de piazza Castello koers zetten richting de rivier de Po aan de oostkant van de stad. Voordat ze de rivier oversteken maken ze nog een lus zuidwaarts door het Valentijnspark met het Valentino-kasteel van 1650 waar na 3,8 kilometer de enige tussentijd zal worden gemeten.

Kort erna rijden ze langs de oostelijke Po-oever steeds over een vrijwel rechte en vlakke weg richting finish. In 1954 won de Nederlander Wout Wagtmans in Turijn een rit in lijn. Het is niet waarschijnlijk dat hij dit jaar een Nederlander als opvolger krijgt.

Bij de laatste Grande Partenza in Turijn in 2011 veroverde de Italiaan Marco Pinotti na de (ploegen) tijdrit de eerste roze leiderstrui van die Giro. Na de individuele tijdrit vandaag zal waarschijnlijk een andere Italiaan, Filippo Ganna, net als vorig jaar bij de start in Palermo, de eerste roze trui aantrekken. Of is Evenepoel al op niveau om hem weerstand te kunnen bieden? Een ploeggenoot van Evenepoel lijkt gezien zijn vorm ook een groot gevaar voor Ganna: Remi Cavagna.

Het profiel