Eddy en Axel Merckx halen uit naar Caleb Ewan: 'Totaal gebrek aan respect'

Ondanks dat hij al twee etappes op zijn naam had staan, verdween Caleb Ewan plotsklaps uit de Giro d'Italia. Kniepijn noopte de Australiër tot opgave. Dat zorgde voor de nodige vraagtekens bij Eddy Merckx en diens zoon Axel.

Eddy en Axel Merckx halen uit naar Caleb Ewan: 'Totaal gebrek aan respect'
  • Caleb Ewan Caleb Ewan

De opgave van Caleb Ewan afgelopen zaterdag was, na twee etappezeges, op z'n minst opmerkzaam. Hij was in eerste instantie van plan om na de rustdag af te stappen en zich op de Tour te storten. Volgens zijn team Lotto Soudal noopte kniepijn hem om eerder af te stappen. Vader en zoon Merckx zijn kritisch.

"Die Caleb Ewan stoort me ook enorm", zegt Eddy Merckx in gesprek met Het Nieuwsblad. "Ik vind zijn opgave een totaal gebrek aan professionalisme en gebrek aan respect voor de Giro en de wielersport. Hij verdient een sanctie: alle premies afpakken. De vroegere Tour-baas Félix Lévitan zou na zoiets gezegd hebben: Jij komt er volgend jaar niet meer in."

Zijn zoon Axel is iets genuanceerder: "Regels zijn regels. Premies afnemen kan zomaar niet. Maar zomaar opstappen, zonder echt bewijs van kniepijn, dat is een totaal gebrek aan respect tegenover de organisatie."

Reactie Ewan

Op Twitter heeft Ewan inmiddels gereageerd op de kritiek. "Ik ben met mijn fietspositie bezig geweest om de pijn, die ik sinds de start van de achtste etappe voel, te verhelpen. Wanneer de pijn weg is, ga ik me voorbereiden op de Tour. Om eerlijk te zijn valt het me zwaar om de sprints in de Giro te zien. Aan degenen die denken dat ik geen respect heb voor de wedstrijd: als je ziet hoeveel hard werk en toewijding ik in mijn voorbereiding heb gestopt om op m'n best te zijn in deze wedstrijd, dan zou je zulke dingen niet zeggen. Ik ben meer teleurgesteld dan iedereen."