Laurens ten Dam wint gravelrace in Amerika (en laat zien hoe hij daar een maand in een heel klein busje leeft)

Een mooi avontuur van Ten Dam!

laurens ten dam

Laurens ten Dam speldde op 12 oktober 2019 voor het laatst een rugnummer op in een wegrace (niet zomaar eentje: de Ronde van Lombardije), maar is sindsdien allesbehalve gestopt met fietsen. De Noord-Hollander maakt wekelijks nog steeds veel uren op de fiets en doet dat voornamelijk op onverhard terrein.

Zo deed hij al een battle met Thomas Dekker in een strandrace (het duo Ten Dam-Terpstra won), maar z'n echte doel is een tripje naar Amerika, dat nu plaatsvindt - eigenlijk zou dat vorig jaar al gebeuren, maar corona gooide roet in het eten.

De oud-renner van onder andere Belkin en Sunweb vertrok onlangs naar de States om daar een maand lang rond te reizen en gravelraces te rijden. Met succes want vandaag won hij in Texas (waar het ook al hondenweer was..) de eerste van de races: Gravel Locos.

Dat is een race van maar liefst 150 mijl (meer dan 240 kilometer!) over onverhard terrein door centraal Texas. Ten Dam was na dik 7 uur op de fiets 34 seconden sneller dan de Amerikaan Colin Strickland. Er deden ook andere oud-wegprofs mee. Zo werd Peter Stetina, onder andere van '17 tot en met '19 bij Trek-Segafredo, zevende op bijna 20 mninuten.

Maar veel mooier dan die zege is nog hoe Ten Dam door Amerika trekt als hij niet op de fiets zit. Hij heeft namelijk een busje gehuurd waarin hij op een paar vierkante meter slaapt, kookt, wast, etc. - en o ja, de fiets moet ook nog mee. In een filmpje van Cyclingnews laat hij zien hoe dat eruitziet. (Daaronder nog een before en after-foto van Ten Dam..)

Ten Dam geeft in een mooi filmpje een 'rondleiding' in z'n van

Hondenweer dus...

Bron: Instagram Laurens ten Dam
Bron: Instagram Laurens ten Dam

'Omahandjes' (Of 40-handjes, zoals Ten Dam zelf grapt..)

Bron: Instagram Laurens ten Dam

Prachtige trofee!

Bron: Instagram Laurens ten Dam

En nog een modderfoto

Bron: Instagram Laurens ten Dam
Pelotonpraat
  • Instagram Laurens ten Dam