Interview | Taco van der Hoorn: 'Altijd geweten dat ik op dit niveau thuishoor'

Taco van der Hoorn rijdt sinds dag drie met een grote glimlach op zijn gezicht door deze Giro. Een verrassende ritzege in de etappe van Biella naar Canale heeft ervoor gezorgd dat de Nederlander zich voorlopig niet druk hoeft te maken over zijn toekomst. Hoe anders was de situatie een half jaar geleden...

Interview | Taco van der Hoorn: 'Altijd geweten dat ik op dit niveau thuishoor'

Het wielerleven lacht de man uit de bollenstreek, nu woonachtig in Wageningen, weer toe na een moeizame winter waarin het lang duurde voor hij een contract kreeg op het hoogste wielerniveau. Na twee jaren Roompot en evenveel bij Jumbo-Visma duurde het lang eer hij wist waar zijn toekomst lag. “Ik had me al neergelegd dat ik me via de BEAT ploeg moest terugvechten naar het hoogste niveau, maar eind november kreeg ik het verlossende telefoontje van de Intermarché Wanty Gobert. Ik heb altijd geweten dat ik op het hoogste niveau thuishoor. Natuurlijk weet ik ook wel dat ik niet de allerbeste renner ben en dat ik bij Jumbo een beetje onder aan de ladder stond. Maar in deze ploeg kan ik me richten op hetgeen ik het liefst doe: aanvallen. Bij Roompot reed ik ook zo. Toch ben ik ook blij dat ik het bij Jumbo heb geprobeerd, maar als renner past dit beter bij mijn kwaliteiten.”

Hoe gaat het Taco van der Hoorn, ruim twee weken na zijn verrassende winst in de Giro? “Afgelopen week ging het wat minder qua benen, maar ik ben er nu wel overheen. Ik vreesde eigenlijk maandag de rit naar Cortina, de rest van de Giro moet goed te doen zijn.”

Meer nog, hij wil nog wel eens wat proberen en denkt aan de rit van donderdag naar Stradella.

Van der Hoorn won bij Roompot ondermeer in 2017 de Schaal Sels, in 2018 een etappe in de Binck Bank Tour, en dit jaar bij Intermarché-Wanty-Gobert dus de derde Giro rit naar Canale. Zijn aanzien in het peloton is door zijn laatste prestatie toegenomen. “Velen, ook renners die ik niet eens ken, feliciteerden me. Ik merkte het ook toen ik aantal dagen later weer meezat in de kopgroep. Er werd me schertsend gezegd dat ik er beter niet bij had kunnen zitten, dan hadden zij meer kans gekregen. Leuk om te horen, maar het was jammer van die vlucht in de rit naar Foligno.”

Met nog een kleine week Giro voor de boeg, heeft hij logischerwijs een positief oordeel over deze Giro. “Ik ben hoe dan ook blij voor de ploeg en voor mezelf met de ritwinst, maar het is ook een ronde die me goed past met veel kansen voor aanvallers. Natuurlijk wil ik ook een keer de Tour rijden, maar ik hoor van heel veel renners dat ze liever de Giro rijden. Minder stress en meer aanvallen. Al valt het weer wel wat tegen, we hebben veel regen gehad.”

Weer of geen weer, Van de Hoorn belooft nog een keer voor een ritzege te gaan. Hij denkt zelf vooral aan rit 18, dat is de vlakke rit van donderdag van Rovereto naar Stradella met in de finale nog wat heuveltjes.