Alberto Bettiol wint 18e etappe Giro d'Italia

Alberto Bettiol heeft de 18e etappe van de Giro d'Italia gewonnen. De Toscaan, in dienst van EF Education - Nippo, was de beste van een groep vluchters.

Alberto Bettiol wint 18e etappe Giro d'Italia
  • Alberto Bettiol Alberto Bettiol

De lengte van de etappe, 231 kilometer, zorgde niet voor schrik van een omvangrijke (23 man) groep renners. Zij kregen de vrijgeleide van het peloton, dat een snipperdag nam. Met twee zware bergritten in het verschiet wellicht een wijze beslissing.

Over beslissing gesproken. Die zou deze etappe in de slotfase plaatsvinden. De eerste 200 kilometer van de rit was zo goed als vlak, met een heuvelachtig slot. Vier korte klimmetjes in de laatste dertig kilometer.

Overigens had het wel wat voeten in de aarde voordat de kopgroep echt vrijgeleide kreeg, maar toen dat eenmaal gebeurd was kregen de 23 (met daarbij onder meer Wesley Kreder en Gianni Vermeersch) dan ook alle ruimte.

Op de vier klimmetjes in de finale werd er slag om slinger gedemarreerd, waarbij uiteindelijk een groepje met onder meer Rémi Cavagna en en Alberto Bettiol zich losmaakte van de rest. Diego Ulissi had de slag gemist, maar wist uiteindelijk de oversteek nog te maken.

Dat was het moment voor Cavagna om er vandoor te kletsen. Hij pakte vlotjes een aardige voorsprong, wat voor Bettiol en Nicholas Roche het sein was om in de tegenaanval te gaan. Op het laatste klimmetje kon Roche Bettiol niet volgen. De Italiaan wist Cavagna bij te halen en liet hem uiteindelijk achter, om solo over de meet te gaan. Simone Consonni werd uiteindelijk tweede, Roche derde.