Geen Giro Rosa: zo bereidt Annemiek van Vleuten zich voor op Tokio

Alles moet wijken voor Tokio! Lees hieronder de gedachtegang en planning van Van Vleuten.

annemiek van vleuten

In Rio leek Annemiek van Vleuten in 2016 op weg naar olympisch goud in de wegrit en eigenlijk is hét grote doel na haar verschrikkelijke val die roet in het eten gooide Tokio. Ze moet en zal die olympische gouden medaille winnen. Na een jaar uitstel lijkt het er, hoewel Japan het coronavirus nog allesbehalve onder controle heeft, in 2021 van te komen.

En daar moet alles voor wijken in de planning van Van Vleuten. Geen Giro Rosa, zo maakte ze bekend in een uitgebreide update op haar eigen website.

"Het doet me heel veel pijn om die niet te rijden, want het is mijn favoriete koers. Maar elke keer als ik denk ‘ik ga hem toch gewoon rijden’, dan kijk ik weer even naar het litteken op mijn pols, waar ik vijf dagen voor het WK tijdrijden mijn pols brak in de Giro. Je hebt de risico’s in een koers gewoon minder onder controle. Daarbij ben ik er van overtuigd dat je een tijdrit beter kunt voorbereiden met een trainingskamp en minder goed in een wegkoers."

In plaats daarvan trekt Van Vleuten na het NK tijdrijden en het NK op de weg op 16 en 19 juni opnieuw op hoogtestage - ze komt vlak voor het NK terug uit Andorra. Al zijn er direct na het NK ook nog wat plichtplegingen in Papendal en staan er trainingen gepland in de klimaatkamer om te wennen aan het extreem warme en vochtige weer in Tokio.

De hoogtestage vindt plaats op haar favoriete locatie: de Passo Foscagna in Livigno nabij Bormio. "Ik ben daar bewust nog niet naartoe gegaan dit seizoen, omdat het weer in mei nog niet altijd even goed is. Maar ik kijk er enorm naar uit om daar weer te zijn. De puntjes op de i zetten en het hoofd leeg maken."

In Andorra trainde ze op hoogte al veel op haar nieuwe tijdritfiets en dat zal ze ook in Italië gaan doen - ze lijkt zich meer te focussen op de olympische tijdrit dan op de olympische wegrit. "Ze waren al een tijd bezig met het ontwikkelen en het is fijn dat ik hem nu voor de Olympische Spelen ter beschikking heb, zodat ik er hier ook aan kan wennen. Dat gaat goed, met dalen, klimmen en hoge snelheden."

"Dat ik mijn skills op de tijdritfiets probeer te verbeteren heeft ook wel te maken met het parcours van Tokio. Dat is niet vlak. Er zullen dus ook stukken zijn waar je met een vrij hoge snelheid naar beneden gaat. Maar ook stukken waar je wel wat bergop moet rijden, al is het meer vals plat bergop en er zit een klein klimmetje zit in. Al met al is het geen vlakke tijdrit heen en weer. Er zitten ook technische kanten in, dus het is goed om met de tijdritfiets bezig te zijn", vervolgt Van Vleuten.

Met die training moet ze er staan in Tokio. Geen andere koersen meer naast de NK's. "La Course zou ik eerst wel rijden, maar toen ze besloten de Muur de Bretagne eruit te halen en ons een dag eerder te laten koersen, heb ik besloten hem uit mijn programma te halen. Ik vind het wel heel jammer dat ik daardoor even niet koers met het team, maar dat was ook wel de reden dat ik dat hele blok in Spanje met de ploeg volle bak heb gekoerst. Daar heb ik geen wedstrijd overgeslagen."

Van Vleuten is niet bang dat de Spelen alsnog niet doorgaan en bovendien: daar heeft ze toch geen invloed op. "Ik heb met de jaren wel geleerd om me niet druk te maken over de dingen die ik niet onder controle heb. Het wel of niet doorgaan van de Spelen is daar een goed voorbeeld van. De voorbereiding die ik doe zou met of zonder Spelen niet heel veel anders zijn geweest. Het is niet dat ik nu opeens heel veel andere dingen aan het doen ben, dus mocht het uiteindelijk toch niet doorgaan, dan ga ik gewoon vrolijk verder met het koersen in de wedstrijden die er voor ons zijn."