Zorgen bij Jumbo-Visma over voorbereiding Van Aert, maar: 'Schrijf hem niet af'

Een blindedarmontsteking gooide de Tourvoorbereiding van Wout van Aert flink in het honderd en dus zijn er zorgen bij Jumbo-Visma, maar zowel ploegleider Merijn Zeeman en trainer Mathieu Heijboer blijven gematigd positief over zijn mogelijk vormpeil in de Tour de France. "Wout blijft Wout", klinkt het.

Zorgen bij Jumbo-Visma over voorbereiding Van Aert, maar: "Schrijf hem niet af"
  • Wout van Aert Wout van Aert

"Hij had een zeer ernstige blessure die hem ver terugwierp", vertelt ploegleider Merijn Zeeman aan Cyclingnews. "Maar hij is een groot talent en hij verbetert snel. Het is geen ideale voorbereiding, dat is duidelijk, maar de ambities hangen af van hoe snel hij kan verbeteren."

"Ik ga geen verwachtingen stellen, maar hij zal heel waardevol zijn voor het team", gaat Zeeman verder. "Het kan zijn dat hij voor eigen kans zal gaan of dat hij in een ondersteunende rol komt, met alles daartussenin. We gaan gewoon elke dag gebruiken te verbeteren en dan zien we wel wat er gebeurt in de Tour. Als hij voelt dat hij een rit kan winnen, dan zullen we hem daar altijd in steunen. Maar dat hang echt af van hoe hij zich voelt en hoe snel hij zich verbetert. Wout is een ongelooflijk talent en als iemand het kan, is hij het wel."

Mathieu Heijboer

Trainer Mathieu Heijboer vult aan dat ze bij de ploeg momenteel niet staan waar ze willen met Van Aert. "Wout was na de klassiekers volop in opbouw", vertelt Heijboer in Het Laatste Nieuws. "Hij zou met ons op hoogte gaan, naar de Sierra Nevada, om vervolgens de Dauphiné te rijden. In plaats daarvan zat hij thuis en heeft hij vrij lang niks kunnen doen. Dat speelt hem nog steeds parten. Hij staat nu zeker niet waar we hoopten dat hij zou staan in een normale situatie."

Na de operatie aan de ontstoken blindedarm kon Van Aert een week niet fietsen en ook daarna kon hij niet voluit trainen. "Het heeft impact gehad op zijn fysiek. Het is niet alleen dat hij heeft stilgezeten. Zijn lichaam heeft ook tijd nodig gehad om te helen. Dat heeft een goede voorbereiding uiteraard doorkruist."

Toch hoeft het volgens Heijboer niet te betekenen dat Van Aert niet top zal zijn in de Tour. "We staan niet waar we willen staan, maar Wout blijft Wout", zegt hij. En dat is in dezelfde strekking als de woorden van Zeeman.

"Wout heeft al heel veel bijzondere dingen laten zien, die wij ook niet voor mogelijk hielden. We houden heel veel vertrouwen in hem. Dat eerste Tourweekend zal duidelijk maken of die inhaalrace geslaagd is. Schrijf hem zeker niet af. We gaan er alles aan doen om hem succesvol te laten zijn in dat eerste weekend."