Bijzonder en erg gaaf: Joonas Henttala wordt Fins kampioen op de weg

Finland heeft dit jaar een opvallende nationaal kampioen. Joonas Henttala, uitkomend voor Team Novo Nordisk, heeft diabetes type 1. Voor hem is dat absoluut geen beletsel om hard te fietsen.

Bijzonder en erg gaaf: Joonas Henttala wordt Fins kampioen op de weg

Voordat insuline werd ontdekt, nu 100 jaar geleden, betekende de diagnose diabetes type 1 een zekere dood. Gelukkig is de wetenschap zo vooruitgegaan dat iemand met diabetes type 1 'gewoon' topsporter kan zijn. Team Novo Nordisk bestaat al sinds 2004 en wil die boodschap dan ook uitdragen. Alle renners in het team hebben diabetes. We zien het team bijna jaarlijks aan de start van Milaan-Sanremo staan en daar zijn ze vaak mee met de vroege vlucht.

Dit jaar heeft Joonas Henttala (inderdaad, de man van profrenster Lotta Henttala) één van de mooiste zeges uit de historie van het team behaald. Hij werd nationaal kampioen van zijn land en dat is een primeur voor het team.

"Het is echt een droom die uitkomt", vertelt Henttala. "Ik probeer deze trui al lang te winnen en zat er al eens dichtbij. Daarom is het nu zo fijn om op de hoogste trede van het podium te kunnen staan. Ik ben echt heel trots dat ik nationaal kampioen ben en zie het als een grote eer. Voor een atleet met diabetes is het heel speciaal om dit in 2021 te winnen."

Henttala was samen met Ukko Peltonen in de aanval. Peltonen probeerde zijn landgenoot met meerdere aanvallen te verschalken, maar Henttala kon steeds volgen. In de laatste hectometers van de koers bleek Henttala de snelste in de sprint. Voor het team is deze overwinning dan ook echt een mijlpaal, vertelt algemeen manager Vissili Davidenko.

"Het is een heel bijzondere dag, niet alleen voor Joonas, maar voor ons allemaal. We zijn heel blij dat Joonas deze overwinning behaalt in dit bijzondere jaar, dat de honderdste verjaardag van de ontdekking van insuline markeert. Onze boodschap is dan ook heel duidelijk: diabetes zal je niet stoppen je dromen te verwezenlijken."