Mark Cavendish in Tourselectie van Deceuninck-Quick Step

Een opvallende naam in de Tourselectie van Deceuninck-Quick Step. Na twee jaar afwezigheid maakt Mark Cavendish zijn rentree in La Grande Boucle. De Brit wist in het verleden maar liefst 30 etappes te winnen.

Mark Cavendish in Tourselectie van Deceuninck-Quick Step
  • Deceuninck-Quick Step Deceuninck-Quick Step
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

Met wereldkampioen Julian Alaphilippe, Kasper Asgreen, Davide Ballerini, Mattia Cattaneo, Mark Cavendish Tim Declercq, Dries Devenyns en Michael Mørkøv kent Deceuninck-Quick Step een ijzersterke selectie. Van dit achttal is Cavendish de meest uit het oog springende naam.

De Brit kende enkele mindere jaren. Hij wist in 2016 voor het laatst een Touretappe te winnen (toen won hij meteen 4 stuks), maar was sindsdien op de kwakkel. In zowel 2018 als 2019 won hij slechts één keer, vorig jaar stond hij helemaal droog. Onder meer het Epstein-Barr virus zorgde ervoor dat de wereldkampioen van 2011 niet zijn normale niveau haalde. Toch gaf Patrick Lefevere hem voor dit jaar een contract en tot dusver rendeert dat goed. Cav won vier etappes in de Ronde van Turkije en was de beste in de vijfde etappe van de Ronde van België. Voor Lefevere was dat genoeg om Cavendish mee te nemen naar de Tour.

Dat komt onder meer omdat Sam Bennett kampt met een knieblessure. "Het behoeft geen uitleg dat ik teleurgesteld ben", vertelt Bennett. "Ik had een klein ongelukje tijdens een training een paar weken terug, maar dat had z'n weerslag op mijn knie. Ik was niet lang geblesseerd, maar het had de nodige impact op mijn training voor de grootste wedstrijd van het jaar."

"Ik had te weinig tijd om wedstrijdfit te geraken. De Tour verdient mij op m'n best en het zou de wedstrijd, mijn team en mezelf niet goed doen om in mijn huidige conditie te gaan koersen. Ik wens al m'n ploeggenoten drie succesvolle weken in Frankrijk", besluit hij.

Reactie Cavendish

Cavendish reageerde op Instagram op zijn selectie: "Woorden kunnen niet beschrijven hoe ik me voel. Ik zal absoluut alles doen om mijn ploeggenoten, ons tenue en de grootste wedstrijd ter wereld eer aan te doen."

WorldTour
  • Cor Vos