Hoeveel kilometer, hoeveel aankomsten bergop en meer: de Tour van 2021 in cijfers

Een handig overzichtje van wat de renners - en ons voor de buis - de komende drie weken te wachten staat!

primoz roglic

Lengte Tour 2021: 3.383 kilometer

Met een lengte van 3.383 kilometer is de Tour van dit jaar een kleine 100 kilometer minder lang dan de editie van vorig jaar. Dat past in de tendens dat La Grande Boucle steeds korter wordt sinds 1926. Dat kun je in onderstaand grafiekje goed zien.

Bron: Wikipedia

Langste etappe: 249,1 kilometer

Dat de Tour steeds korter wordt, wil niet zeggen dat er geen monsteretappes meer zijn - het zijn doorgaans de bergritten die korter (maar ook explosiever) worden. Dit jaar kent etappe 7, een dag voor de renners de Alpen intrekken, met een lengte van 249,1 kilometer een klassiekerwaardige lengte.

Bovendien kent de etappe met aardig wat heuveltjes ook een klassiekerwaardig profiel. Een mooi dagje voor Mathieu van der Poel om z'n duivels na het openingsweekend weer te ontbinden?

Het profiel van de etappe.

Aantal renners: 184

23 ploegen maal 8 renners per team maakt dat er dit jaar 184 renners aan het vertrek staan in Brest. Van die 184 renners hebben er 33 de Franse nationaliteit. Daarmee zijn ze hofleverancier. De Belgen scoren ook goed met 22 deelnemers. Deze editie doen er 14 Nederlanders mee; dat is een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar toen er slechts 7 roodwitblauwen aan de start stonden.

Aantal tijdritkilometers: 58

Vorig jaar moesten de tijdritspecialisten het doen met één tijdrit die ook nog eens voor een groot deel een klimtijdrit was, maar dit jaar kunnen ze weer twee keer los op hun tijdritfiets. Op dag 5 zijn er 27 kilometers tegen de klok en in etappe 20 nog eens 31 die de renners alleen afleggen. Het zijn grotendeels vlakke tijdritten.

Indeling etappes volgens ASO: 8 vlak, 5 heuvel, 6 berg (waarvan 3x aankomst bergop)

Op papier dus 8 sprinterskansen, maar dat pakt in de tweede en derde Tourweek toch vaak anders uit. Het zwaartepunt qua klimmen ligt deze Tour in de Pyrreneeën. In de Alpen staat in Tignes een aankomst bergop op het programma, maar dat is niet een heel zware slotklim.

Die krijgen de renners in de derde week in de Pyrreneeën wel voor de kiezen met onder andere aankomst op Luz Ardiden, in een korte bergetappe van 129 kilometer met direct voor de slotklim de Tourmalet. De Koninginnerit is echter die naar Saint-Lary-Soulan op quatorze juilliet. En dan is er natuurlijk ook nog de rit met twee keer de Ventoux... (finish wel na een afdaling)

Het profiel van de Koninginnenrit