Overzicht | Dit zijn de Nederlanders die starten in de Tour de France

De Tour-selecties worden zo langzamerhand bekend en er lijkt een mooi aantal Nederlanders van start te gaan aankomende zaterdag in Bretagne. Hieronder zie je de namen van de renners die al officieel bevestigd zijn door hun ploeg, maar ook die zeer waarschijnlijk aan de start zullen staan (volgens ons).

mathieu van der poel

1) Robert Gesink (Jumbo-Visma)

Uiteraard voert Robert Gesink dit lijstje aan, want dat is ook de plek waar we hem in de Tour veelvuldig zullen zien: op kop beukend van de groep der favorieten.

2) Steven Kruijswijk (Jumbo-Visma)

Vorig jaar wilde Jumbo-Visma nog met drie kopmannen naar de Tour, maar moest Kruijswijk afhaken vanwege een val in de Dauphiné. In 2021 lijken de verhoudingen wat anders te liggen en zal Kruijswijk waarschijnlijk moeten knechten voor Primoz Roglic.

3) Mike Teunissen (Jumbo-Visma)

Teunissen zal op het vlakke samen met Tony Martin een belangrijke kracht zijn voor de geelzwarte formatie. Daarbij zal hij ook hand- en spandiensten moeten verrichten voor Wout van Aert. Maar als die toch niet op z'n best is in het begin, kan Teunissen misschien eens voor eigen kans gaan - en we weten allemaal nog wel hoe dat twee jaar geleden afliep in de Tour...

4) Wilco Kelderman (BORA-hansgrohe)

Kelderman is de klassementskopman bij BORA en mikt op een plek in de top 5. In de Dauphiné was-ie alvast dik in orde, dus dat belooft!

5) Ide Schelling (BORA-hansgrohe)

De jonge Ide Schelling reed tot dusver een prachtig seizoen en zag dat beloond worden met een Tour-selectie. Hopelijk mag-ie eens z'n eigen kans gaan, want aanvallen kan Schelling!

6) Cees Bol (DSM)

De sprinter van DSM kampte met een virus (geen corona), maar is er wel bij in de Tour. Is-ie genoeg hersteld om een rol van betekenis te kunnen spelen in de massasprints?

7) Nils Eekhoff (DSM)

Eekhoff zal deel uitmaken van de sprinttrein van Bol, maar hij is zelf ook rap, dus misschien mag hij in lastigere etappes eens zijn eigen kans gaan.

8) Joris Nieuwenhuis (DSM)

Joris Nieuwenhuis is een ideale knecht. Maar er is niet echt een klassementskopman bij DSM (ja, Tiesj Benoot, maar om daar nou alles voor opzij te zetten...), dus wellicht kan hij eens mee in de ontsnapping.

9) Danny van Poppel (Intermarché-Wanty-Gobert Materieaux)

Danny van Poppel kan meesprinten, maar is ook sterk genoeg om in de wat minder zware overgangsetappes mee te zitten.

10) Boy van Poppel ((Intermarché-Wanty-Gobert Materieaux)

Boy gaat mee naar Frankrijk om z'n broertje te helpen.

11) Wout Poels (Bahrain Victorious)

Wout Poels is niet de aangewezen kopman bij Bahrain, want dat is Jack Haig. Maar de Limburger is vaak het sterkst vanuit de underdogrol.

12) Dylan van Baarle (INEOS Grenadiers)

Van Baarle is van onschatbare waarde voor INEOS. Zowel op het vlakke als bergop een fantastische kracht voor de Britse ploeg.

13) Bauke Mollema (Trek-Segafredo)

Na een Giro waarin-ie niet op z'n sterkst was en voor etappezeges gaat-ie het in Frankrijk weer voor het klassement proberen? Een vraagteken, want we weten het ook niet helemaal zeker. Als etappekaper - maar dan wél met goede benen - zou ook weer mooi zijn. Wat ons betreft mooier dan een plek in de top 10.

14) En natuurlijk Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix

Op het NK in de tang bij Jumbo-Visma, maar als-ie in rit 1 het geel pakt, dan hadden we die roodwitblauwe trui toch niet gezien...