Ide Schelling: 'In 2015 wilden drie dove Amerikanen me nog dronken voeren in bocht 7'

Ide Schelling is een van de twee Nederlandse debutanten deze Tour de France. Zijn selectie kwam als een grote verrassing voor wielerfans en ook voor hemzelf. "Ik was helemaal door het dolle heen."

Schelling
  • Ide Schelling Ide Schelling

Niet lang na de Ronde van België hoorde Schelling dat hij mee mocht naar Frankrijk. "Echt een droom van me en hartstikke bijzonder dat het nu al gebeurt. Ik ben vereerd dat ik mee mag, want ik zit toch bij een van de beste ploegen ter wereld", aldus Schelling in gesprek met de KNWU. "Ik zal een knechtenrol vervullen. Ik ben realistisch genoeg om te beseffen dat ik niet altijd erin kan vliegen. Misschien soms vanuit tactisch oogpunt, maar ik ga er niet vanuit dat ik veel kansen krijg om aan te vallen. Al zou ik graag willen, maar willen is iets anders dan mogen."

In zijn jeugd is Schelling geen groot wielervolger. "Ik was niet iemand die vroeger extreem veel naar de Tour keek, nee. Wat ik nog wel goed weet is dat ik in 2015 met mijn ouders in bocht 7 van Alpe d'Huez stond. Daar heb ik mooi herinneringen opgedaan met drie dove Amerikanen die me dronken probeerden te voeren. Dat lukte overigens niet, haha. Ze konden natuurlijk niet praten, maar het waren mooie gasten die daar ook de tijd van hun leven hadden. Dat gekkenhuis heb ik al eens meegemaakt, maar nu ga ik er zelf tussen rijden."

"Ik zou het graag willen, maar ik ga er vanuit dat ik niet veel kansen krijg om aan te vallen."

Met Wilco Kelderman en Peter Sagan heeft Schellings ploeg BORA-hansgrohe twee kopmannen in de gelederen. Waarmee is Schelling uiteindelijk tevreden? "Als ik me toch heb kunnen laten zien. Dat ik niet in Parijs ben aangekomen en men denkt: oh, reed die Ide Schelling ook mee? En natuurlijk als we successen hebben geboekt met de ploeg. Ik denk dat we met BORA-hansgrohe iets heel moois ervan kunnen maken."

Ide Schelling (midden) op weg naar de ploegenpresentatie

Peter Sagan: 'Ide heeft een grote motor'

In het perspraatje van BORA-hansgrohe voorafgaand aan de Tour de France vertelde ook Peter Sagan over zijn Nederlandse ploeggenoot. De drievoudig wereldkampioen was lovend over Schelling, die onlangs in de GP des Kantons Aargau zijn eerste profzege boekte. "Ik heb eerder dit jaar met Ide samen gereden in de Ronde van Catalonië. Een jongen met een grote motor die ons zeker kan helpen tijdens de Tour."

Nieuws
  • Cor Vos