Parkoers
Het parkoers van de tiende etappe staat aangemerkt als vlak. De kans is inderdaad groot dat het in een massasprint gaat eindigen, maar toch liggen er drie flinke obstakels op de weg. Zoals de Col de Couz (12,4 kilometer aan 2,8 procent) en de Col de la Placette (4,1 kilometer aan 3,6 procent).
Deze twee hellingen zijn niet al te zwaar en liggen vrij ver van de finish en zullen dan ook waarschijnlijk niet beslissend zijn voor de uitkomst van de etappe. Het spektakel zal van de Côte de Beauregard-Baret moeten komen.
Deze heuvel is desondanks ook niet heel moeilijk en ook de top van de slothelling ligt nog altijd een kleine veertig kilometer van de finish.
Koersdirecteur Christian Prudhomme: “Deze keer is Albertville niet de opening naar de Alpentoppen, maar het parkoers van vandaag is gemaakt voor de sprinters.” Na de rustdag in Tignes zullen de snelle mannen bovendien volledig opgeladen zijn om deze kans niet te laten liggen.
Maar het belangrijkste: er is een kans(je) op waaiers. En daarom volgt nu...
HET WAAIERWEERBERICHT
Welkom bij het waaierweerbericht voor de omgeving van Valence voor dinsdag 6 juli vanaf een uurtje 14.00. Het goede nieuws: de wind waait uit de goede richting rond die tijd. Eerst is de wind nog zuid, maar gedurende de dag draait-ie naar noord en laat de renners nu net van het noordoosten in zuidwestelijke richting rijden. Schuin in de rug dus, perfect waaierrichting!
Maarrrr... de grote vraag is of de wind genoeg kracht zal hebben om waaiers mogelijk te maken. Er staat 9 knopen in de voorspelling, met vlagen van 12 knopen. Dat houdt in windkracht 3 met uitschieters naar 4. Als dat daadwerkelijk klopt, zou het mogelijk moeten zijn. Maar als het ook maar iets minder is, dan is de wind waarschijnlijk te zwak... Spannond!
Profiel
Historie
Op sportgebied is Albertville vooral bekend als organiserende stad van de Olympische Spelen van 1992. Daar waar Bart Veldkamp goud pakte op de tien kilometer schaatsen. Slechts één keer was de stad aankomstplaats van een Tour de France-etappe.
Jan Ullrich zegevierde in 1998 door een dag na zijn fatale hongerklop Marco Pantani nipt achter zich te laten. Der Jan begon de rit nog zonder vertrouwen, aangezien hij de avond ervoor als een dood vogeltje in bad drie borden muesli gevoerd kreeg, maar met de minuut groeide zijn geloof in een goede afloop. Het geloof bleek gegrond.
Desondanks is het niet de bekendste Touretappe waarin Albertville een hoofdrol speelde, want dat was de zeventiende rit in de doping Tour de France van 1998. Van Albertville naar Aix-les-Bains. De rit kreeg uiteindelijk geen winnaar, omdat de renners onder leiding van Bjarne Riis in staking gingen vanwege het onmenselijk behandelen van de TVM-ploeg door de Franse justitie.
De ploeg Festina, Once, Banesto, Riso Scotti, Kelme en Vitalicio Seguros reden dat jaar uiteindelijk niet uit. Albertville werd vervolgens even geweerd als startplaats in de Tour de France, maar vanaf 2012 mocht de stad in de Savoie de grootste koers ter wereld vier keer ontvangen. Anders dan dit jaar eindigde de etappe telkens in de Alpen. De winnaars: Pierre Rolland (2012), Romain Bardet (2016), Geraint Thomas (2018), Vincenzo Nibali (2019).
Info uit Herbert Dijkstra's Grote Kastelenboek
Finishplaats Valence zal tot in eeuwigheid verbonden blijven aan het Vaticaan. In 1797 viel het leger van Napoleon het huidige Italië binnen en begin 1798 werd de Romeinse Republiek uitgeroepen. Een staat die afhankelijk was van Frankrijk. Paus Pius VI, die op dat moment al doodziek was, verzette zich tegen de Franse overheersing en dat moest hij bekopen met gevangenschap.
Hij smeekte de Franse bezetter te mogen sterven in Rome, maar Paus Pius VI werd meegenomen naar Frankrijk. Die reis eindigde in Valence, waar hij na een maand stierf.
Paus Pius VI lag drie jaar begraven in de Kathedraal van Valence, maar uiteindelijk is het stoffelijk overschot overgebracht naar de Italiaanse hoofdstad. Desondanks herinnert een herdenkingssteen in de kathedraal aan deze gebeurtenis. Wellicht een nog betere herinnering aan het verleden: de Suisse de Valence.
De Suisse de Valence is een koek van bladerdeeg die in Valence zeer populair is. De koek beeldt de soldaat van de Zwitserse wacht uit die Paus Pius VI bijstond tijdens diens gevangenschap. De Suisse de Valence bestaat al sinds de negentiende eeuw en is een toeristische attractie geworden. De ingrediënten bestaan uit onder meer citroenwater en stukken sinaasappel.
- ASO