Patrick Lefevere: 'Heel de ploeg was aan het huilen in de bus'

Wie voor dit jaar had gezegd dat Mark Cavendish ooit nog een rit in de Tour de France zou winnen, was ongetwijfeld voor gek verklaard. De credits voor zijn comeback kunnen grotendeels naar Deceuninck-Quick Step-manager Patrick Lefevere.

Lefevere
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish
  • Afbeelding van Patrick Lefevere Patrick Lefevere

Eind vorig jaar stond Cavendish nog met betraande ogen in de mixed zone van Gent-Wevelgem, omdat hij bij zijn toenmalige-ploeg Bahrain-McLaren niet meer op niveau raakte en een roemloos afscheid dreigde. Deceuninck-Quick Step pikte hem desondanks op. De tranen uit Wevelgem kwamen na zijn etappezege in de Tour de France weer boven, ook bij manager Patrick Lefevere. "Na Gent-Wevelgem brak mijn hart", vertelde hij tegen Sporza. "Hoewel men soms zegt dat ik geen hart heb. Maar er is altijd een band gebleven tussen Mark en mij."

"Die pluim mag ik nu wel op mijn hoed steken", gaat Lefevere verder. "Nadat hij de laatste etappe in de Ronde van België had gewonnen, was hij nog aan het trainen in Italië. De zaterdag hebben we hem dan gebeld en dinsdag vertrok de ploeg naar de Tour. Cavendish was heel nerveus toen hij bij de ploeg kwam. Hij zei me dat hij zo nerveus was als een junior. Hij sprak constant over die aankomst van 2015 in Fougères en de aankomst in Châteauroux", waar de streep donderdag is getrokken.

Lefevere telt in totaal vier kansen voor Cavendish tijdens de Tour de France. "En daarvan was er gisteren al eentje naar de vaantjes. Nu is het gelukt. Je moet het maar doen op zijn leeftijd. Heel de ploeg was aan het wenen in de bus. Zelfs Wilfried Peeters, die bij mij is sinds 1993, heb ik nog nooit zien wenen. Het feestje vanavond mag wat kosten."

Nieuws
  • Cor Vos