Mark Cavendish na 32e etappezege: 'Zeg die naam niet! Ik wil nergens aan denken!'

Mark Cavendish tot dusver dé sprinter van deze Tour de France. Hij won zijn tweede etappe, voor de derde keer in zijn carrière in Châteauroux en is nog maar twee zeges verwijderd van het record van Eddy Merckx. Over dat laatste wil hij het niet hebben.

Mark Cavendish na 32e etappezege: 'Zeg die naam niet! Ik wil nergens aan denken!'
  • Afbeelding van Mark Cavendish Mark Cavendish

"Het lijkt wel alsof elke keer dat we hier finishen de meet anders ligt", zegt Cavendish na afloop in het flashinterview. Het was 10 jaar geleden dat Cav voor het laatst won in Châteauroux. "Het is heel speciaal. In 2011 liep de finish hier bergop en ook in 2011 ging het lichtjes bergop. We hebben overlegd hoe we het in de finale gingen doen, want er zijn zoveel sterke sprintersploegen, waardoor je altijd ingesloten kan raken..

"Ik snap trouwens niet waarom sommige ploegen een hele sprinttrein meenemen en vervolgens niet rijden voor een sprint", gaat hij verder. "Veel sprintersploegen hadden iemand mee in de eerste ontsnapping, waarin Kasper Asgreen ook meezat. FDJ en Arkéa hadden niemand mee en ze reden pas mee toen wij iemand mee hadden zitten. Maar vervolgens helpen ze niet mee achter de twee vluchters aan, dus eigenlijk verwacht je ze dan wel weer in de finale..."

Cavendish had wel lovende woorden voor Alpecin-Fenix. "Zij bleken uiteindelijk het sterkste team, maar ik werd goed afgezet door Michael Mørkøv. "Ik wou eigenlijk iets langer wachten, dus ik moest even van treintje wisselen en vanaf dat moment gaan."

Met zijn 32e etappezege in de Tour komt Cavendish akelig dicht in de buurt van het record van Eddy Merckx, die op 34 stuks staat. "Zeg die naam niet", lacht de sprinter. "Ik wil nergens aan denken. Nogmaals, ik heb net een Touretappe gewonnen en dat is iets waar mensen hun hele leven voor werken. Als ik goed genoeg ben om er nog 50 te winnen, dan ga ik er nog 50 winnen. Maar als ik er nooit meer eentje win, dan is dat maar zo."