De 5 meest bijzondere ritzeges van Cavendish in de Tour de France

Niemand had het nog gedacht de laatste jaren, maar Mark Cavendish heeft vandaag zijn 32ste ritzege geboekt in de Tour de France. We zetten vijf van de mooiste op een rijtje.

Cavendish
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

De eerste

De eerste ritzege van Mark Cavendish was net als vandaag in Châteauroux (2008). Dat gebeurde na een zeer spannende slotfase, waarin vroege vluchter en Frans kampioen Nicolas Vogondy op nog geen honderd meter van de meet werd teruggepakt. De concurrenten van de Brit in die sprint? Onder anderen Óscar Freire, Erik Zabel en Robbie McEwen.

De eerste op de Champs-Élysées

In zijn topjaren kon Mark Cavendish vertrouwen op zijn lead-out Mark Renshaw, op dat moment de beste sprintvoorbereider ter wereld. In de Tour de France van 2009 kwam dat prachtig naar voren bij de lead-out in Parijs. Cavendish en Renshaw eindigen op één en twee.

De lead-out van de gele trui

Zoals Mathieu van der Poel zich al een paar keer met de gele leiderstrui heeft geroerd in de sprintvoorbereiding, zo kon Mark Cavendish in 2012 ook rekenen op een koninklijke lead-out. Op dat moment reed hij in dienst van Team Sky, waar de klassementsambities de overhand hadden. Maar in de achttiende rit van 2012 haalde Wiggins in de gele trui een groep vluchters terug in dienst van Cavendish. Later deed Wiggins ook zijn werk nog op de Champs-Élysées.

De eerste gele trui

Hoewel Mark Cavendish jarenlang de zeges aaneenreeg in de Tour de France, droeg hij tot 2016 nooit de gele leiderstrui. In zijn eerste jaar bij Team Dimension Data wist hij op Utah Beach ook dat doel af te strepen. Acht jaar na zijn eerste triomf luisteren zijn concurrenten naar de namen Marcel Kittel, André Greipel en Alexander Kristoff.

De laatste (voor dit jaar)

In 2016 beleefde Cavendish sowieso een geweldig jaar. Hij won in totaal vier ritten. De laatste in etappe 14 op 16 juli van dat jaar. Een sprint vol controverse, omdat Marcel Kittel vond dat hij werd afgesneden.