HomeAchtergrondWielerwereld vol lof over Pogacar: 'Merckxiaans, dat woord mogen we best gebruiken' 

Wielerwereld vol lof over Pogacar: ‘Merckxiaans, dat woord mogen we best gebruiken’ 

Collega's en journalisten zijn diep onder de indruk van wat Tadej Pogacar gisteren liet zien op de Col de Romme en de Col de la Colombière in de eerste bergrit van de Tour. Hieronder enkele reacties.

In ongeveer 10 kilometer klimmen pakte Tadej Pogacar gisteren bijna vier minuten op degene die als tweede vanuit de groep der favorieten over de top van de Col de la Colombière kwam (Richard Carapaz). Een indrukwekkend staaltje wielrennen. In de afdaling nam hij geen risico's, waardoor de tijdwinst aan de meet iets minder groot was, maar desalniettemin stak iedereen de loftrompet over de prestatie van de jonge Sloveen.

De radiocollega's van Sporza spraken zelfs van een Merckxiaanse prestatie in de podcast die ze na de etappe opnamen. “Dat woord mogen we en moeten we gebruiken”, zegt Christophe Vandegoor. “Als hij gespaard blijft van valpartijen en blessures zal je van heel goeden huize moeten zijn om hem de komende jaren te verslaan. Hij is het totaalplaatje”, valt co-commentator Sven Nys hem bij.

AD-columnist en -journalist Thijs Zonneveld had tijdens de etappe twee tweets in huis waarin hij – met een knipoog – reageerde op de supremantie van Pogie. Hij stelde voor het binnenblad maar van de fiets van de Sloveen te halen, omdat-ie 'm toch niet gebruikt in beklimmingen.

Collega's waren ook onder de indruk van wat de gedoodverfde winnaar van deze Tour allemaal uit de benen schudde. “Ik was zelf goed, maar Pogacar was echt ongelofelijk sterk”, liet Wilco Kelderman noteren op de website van zijn ploeg BORA-hansgrohe.

Tiesj Benoot, lange tijd zelf in de aanval, deed er een schepje bovenop. “Dit is reclame voor het wielrennen. Ik zag in het begin van de etappe al dat hij goed was. Ik genoot er zelfs van Pogacar te zien passeren.”

Etappewinaar Dylan Teuns wist gelukkig niet dat de Sloveen aan een nummertje bezig was. “Door al het volk op de top van de Col de la Colombière hoorde ik de radio niet en wist ik niet dat hij op 12 seconden zat. Dat is maar goed ook denk ik…”

Ook de (concurrerende) ploegmanagers staken hun bewondering voor Pogacar niet onder stoelen of banken. “k denk dat we ver in de wielergeschiedenis terug moeten gaan om een vergelijkbare prestatie te vinden. Tadej verdient alle credits. Hij staat op een ander niveau dan al zijn concurrenten. Maar we leggen ons nog niet neer bij zijn suprematie”, zegt hij tegen Wielerflits.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...