Ben O'Connor beste vluchter na rit in loodzware weersomstandigheden 

Ben O'Connor heeft de negende etappe in de Tour de France op zijn naam geschreven. De Australiër was de beste vluchter na een loodzware etappe, die één grote afvalrace werd.

Connor
  • Ben O’Conner Ben O’Conner

In barre weersomstandigheden en zonder Mathieu van der Poel en Primoz Roglic kregen de renners wederom een loodzware bergetappe voor de kiezen. Omdat vele renners het hadden gemunt op de vroege vlucht, was de strijd in de beginfase weer lood en loodzwaar. Een van de renners die zich wederom liet zien was Wout Poels. De Nederlander pakte op de eerste berg van de dag de volle mep en was samen met Lucas Hamilton, Ben O'Connor, Nairo Quintana, Sergio Higuita en Michael Woods de beste van de groep die in de beginfase ontsnapte. Op gepaste afstand volgden onder anderen Guillaume Martin, Bauke Mollema en Sepp Kuss. Die groep kon desondanks nooit meer terug aan de kop van de koers komen.

Ondertussen mende de mannen van Pogacar het peloton, waar Wout van Aert er al vroeg voor koos om de klassementsrenners te laten gaan. UAE Team Emirates gaf de koplopers alle ruimte, maar in de vallei richting de slotklim naar Tignes reden de knechten van de Sloveen een flink stuk van het gat dicht. Tot die tijd had O'Connor virtueel vrij lang in de leiderstrui gereden, maar de Australiër leek vanaf dan de gele trui uit zijn hoofd te kunnen zetten. In de kopgroep werd amper aangevallen, maar werd het door de koude vooral een afvalrace. Eerst zakte Poels erdoorheen, vervolgens Hamilton, dan Woods, Quintana kreeg een hongerklop en uiteindelijk kwam ook Higuita de man met de hamer tegen. O'Connor kreeg niets van dat en toen hij solo op kop kwam, liep hij ook weer uit op de groep met favorieten. Daardoor kwam ook het geel weer in zicht.

Pogacar neemt aanval Carapaz over

Het was afwachten wat er zou gaan gebeuren in de groep met favorieten. Op een gegeven moment nam Ineos Grenadiers het heft in handen op de slotklim. Jonathan Castroviejo en de wonderbaarlijk herstelde Geraint Thomas gooiden het tempo de hoogte in, waardoor O'Connor zijn kans op geel wederom als sneeuw voor de zon zag verdwijnen. Het zal hem niet deren, want O'Connor boekte wel zijn twee ritzege in een grote ronde (na een rit in de Giro d'Italia vorig jaar). Ineos Grenadiers verhoogde het tempo beetje bij beetje en het wachten was op een aanval van kopman Richard Carapaz.

De Ecuadoriaan probeerde het wel en wist David Gaudu en Alexey Lutsenko te lossen, maar het was niet genoeg om leider Pogacar ook maar angst in te boezemen. De Sloveen nam over en bouwde zijn voorsprong op de automatische piloot nog een beetje extra uit. In de groep daarachter klitten Carapaz, Rigoberto Uran, Wilco Kelderman, Enric Mas en Jonas Vingegaard samen als besten van de rest. Allen op gepaste afstand van Pogacar, die wederom een klap uitdeelt aan de nog overgebleven concurrentie. Als je überhaupt nog van concurrentie kunt praten.

Nieuws
  • Cor Vos