Cavendish rondt fenomenale lead-out Deceuninck-Quick Step vakkundig af

Mark Cavendish heeft zijn derde ritzege geboekt deze Tour de France. Hij bleef Wout van Aert en Jasper Philipsen nipt voor na een fenomenale lead-out van zijn ploeg.

Cavendish
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

Na het zware weekend door de Alpen en een welverdiende rustdag ging de Tour de France dinsdag verder met een relatief makkelijk ritje. De renners gingen in zonnige omstandigheden van start en twee renners zagen het wel zitten om de etappe te kleuren in de vlucht van de dag. Namelijk Hugo Houle (Astana-Premier Tech) en Tosh Van der Sande (Lotto Soudal). Het tweetal reed een grote voorsprong bijeen, maar de sprintersploegen formeerden zich al snel waardoor de vluchtpoging constant onder controle bleef.

In het peloton gebeurde lange tijd weinig. In de tussensprint was het Sonny Colbrelli die een sloot punten pakte en goede zaken deed in de strijd om het puntenklassement. Verder was er een aantal kleine valpartijen waarbij onder anderen Mads Pedersen, Sepp Kuss en Mike Teunissen betrokken waren. Op zo'n veertig kilometer van de meet werd het steeds nerveuzer in het peloton. Het weer sloeg om en de wind trok flink aan. Het wachten was op een open stuk en vooral een ploeg die het peloton ook daadwerkelijk in waaiers probeerde te trekken. Doordat in het peloton het tempo de lucht inschoot, was het logische gevolg dat de twee vluchters werden gegrepen.

Pech voor Colbrelli

Met nog zo'n 28 kilometer op de teller besloot Julian Alaphilippe eens flink door te trekken. Tot waaiers leidde dat niet, maar op hetzelfde moment reed Colbrelli wel lek. Op het oog op een heel slecht moment, maar even later viel het peloton weer enigszins stil en daardoor kon de Italiaans kampioen vrij eenvoudig terugkeren vooraan. Even later deed BORA-hansgrohe een poging. De gele trui Pogacar kwam even op een gaatje te zitten, maar reed het door de wind zelf dicht. Er ontstond weliswaar een waaier, maar tot echt grote slachtoffers leidde dat niet. Team DSM zat wel te snurken, waardoor Cees Bol in de tweede groep verzeild raakte.

Door verandering van de windrichting kon die tweede groep met Bol nog terugkeren. Met een flink uitgedunde groep ging men de finale in. In dienst van Cavendish mende Deceuninck-Quick Step het peloton. Onder anderen Julian Alaphilippe en Kasper Asgreen leverden beestenwerk in de voorbereiding van de sprint. Team DSM probeerde zich er nog tussen te rijden, maar kwam met veel te weinig renners op kop. Deceuninck-Quick Step reed stoïcijns verder en bracht het Cavendish op een presenteerblaadje. De Brit hoefde enkel nog aan te zetten en maakte het met twee vingers in de neus af.

Nieuws
  • Cor Vos