Video | Mark Cavendish neemt helm af bij monument voor Tom Simpson op Ventoux

Mooi dat hij daar op dat moment oog voor heeft!

mark cavendish
  • Mark Cavendish Mark Cavendish

Het was niet een dag waar Mark Cavendish na z'n derde ritzege heel erg naar uitgekeken zal hebben in de Tour, maar toch maakte hij er wat bijzonders van. Cavendish bracht namelijk op een bijzonder manier een eerbetoon aan z'n in 1967 op de flanken van de Mont Ventoux overleden landgenoot Tom Simpson.

Dat Cavendish veel kennis heeft van de wielergeschiedenis mag bekend zijn, maar hij heeft er dus zelfs oog voor in gevecht tegen de tijdslimiet (Cavendish kwam overigens op tijd binnen). Toen hij in een groepje het monument voor zijn overleden landgenoot passeerde had hij de tegenwoordigheid van geest om even z'n helm af te zetten.

Hieronder zie je de mooie beelden. Eddy Merckx deed in 1970 iets soortgelijks door even z'n petje af te nemen. Het is op de Ventoux voor wielertoeristen goed gebruik om even aandacht te geven aan het monument.

P.S. De helm afzetten in koers is verboden, maar de UCI zal hier toch wel met de hand over het hart strijken nemen we aan - al weet je het met de UCI natuurlijk nooit..

En bij de tweede passage gooit-ie z'n petje naar het monument