Mohoric boekt tweede ritzege deze Tour de France

Matej Mohoric heeft een tweede etappezege geboekt in deze Tour de France. De Sloveen was verreweg de beste uit een omvangrijke kopgroep.

Mohoric
  • Afbeelding van Matej Mohoric Matej Mohoric

De grote vraag vooraf was: zouden de sprintersploegen de controle nemen over deze lange etappe of zou een kopgroep met de zege aan de haal gaan? Het eerste grote noemenswaardige moment was echter een valpartij in het peloton, waarbij onder andere Wilco Kelderman betrokken was. Gelukkig konden alle renners door. Al snel ontstond een kopgroep van zes man met daarin de volgende renners: Julien Bernard, Franck Bonnamour, Georg Zimmermann, Jonas Rutsch, Simon Clarke en Matej Mohoric.

Op zo'n 124 kilometer van de meet ontstond een nieuwe situatie in de koers, want op dat moment ging een flinke groep renners in de tegenaanval en daarin zat een aantal grote namen. Onder anderen Jasper Stuyven, Mike Teunissen, Nils Politt, Michael Valgren, Christophe Laporte en Davide Ballerini reden naar de zes vooraan. Israel Start-Up Nation zette de achtervolging nog wel in aangezien ze de slag hadden gemist, maar zij konden het gat niet meer dichten. De twintig koplopers vooraan kregen vervolgens de zege van het peloton, waardoor duidelijk werd dat de winnaar van de etappe vooraan zou zitten.

Aangezien er vanuit de achtergrond geen enkele druk werd gezet, begon op 37 kilometer van de meet het aanvallen in de kopgroep. Het mondde uit in een soort juniorenkoers, waar slag om slinger werd gedemarreerd. Het was lang wachten op de juiste aanval. Onder andere Teunissen deed geen trap op kop te veel. Veel van de renners die dat wel deden, werden op de stukken heuvelop eraf gereden. Onder andere Ballerini, Ion Izagirre en Silvan Dillier konden hun karretje vooraan niet aanhangen.

Op zo'n negentien kilometer van de meet zette Mohoric eens flink aan na een lastig stuk. Niemand zat direct in zijn wiel, waardoor hij een klein gaatje sloeg. Met een onwijze versnelling maalde hij rond. Laporte probeerde de oversteek nog te maken, maar de Fransman bleef hangen op een aantal seconden. De Sloveense kampioen reed meter voor meter weg en daarachter bleven de vluchters naar elkaar kijken. Zodoende kon Mohoric zijn tweede ritzege boeken. Dat vierde hij op geheel eigen wijze: hij deed een vinger voor zijn mond, een overduidelijke verwijzing naar de politie-inval in het hotel van zijn ploeg. Het is de vijfde etappewinst voor Slovenië deze Tour de France en de derde op een rij. Teunissen eindigde uiteindelijk op een vierde plaats.

Nieuws
  • Cor Vos