Tokio | Roglic heerst in olympische tijdrit, zilver voor Dumoulin

Primoz Roglic is de nieuwe olympisch kampioen tijdrijden. De Sloveen van Team Jumbo-Visma was al de snelste op het eerste tussenpunt en breidde zijn voorsprong de gehele tijdrit uit. Tom Dumoulin was de beste van de rest en pakt zilver.

Roglic
  • Afbeelding van Primož Roglič Primož Roglič

Het rondje dat door de vrouwen werd gereden, moesten de mannen twee keer afleggen. Daardoor werd de start van de renners opgesplitst in verschillende delen. Een eerste richttijd werd gezet door de Canadees Hugo Houle van Astana-Premier Tech. Hij hield in het begin gelijke tred met mannen als Remco Evenepoel, Alberto Bettiol en Rigoberto Uran. Na de eerste ronde kwamen zij echter opzetten. Het was Evenepoel die als eerste de tijd van Houle, 48 minuten en dertien seconden, van de tabellen wist te vegen. De Belg was 35 seconden sneller dan Houle. Lang kon Evenepoel niet genieten van zijn eerste plaats, want Uran wist de tijd van Evenepoel met drie seconden te verslaan. De Colombiaan was de snelste van de vroeg gestarte renners.

Roglic ijzersterk

De sterksten moesten echter nog komen met onder anderen Tom Dumoulin, Wout van Aert, Rohan Dennis, Primoz Roglic en Filippo Ganna. Bij het eerste tussenpunt gaven de favorieten hooguit tien seconden toe op nummer één Roglic. Op het tweede tussenpunt, gelegen na het loodzware lokale circuit, liep de Sloveen verder uit. Nummer twee was Dumoulin op acht seconden, maar achter de Nederlander zaten Ganna, Dennis, Van Aert en Küng binnen de zeven seconden van de Nederlander. Enkel Asgreen en Cavagna verloren definitief de aansluiting met de concurrentie.

Vervolgens was het wachten op het volgende tussenpunt om definitief de verhoudingen te kunnen ontwaren tussen de topfavorieten. Bij dat meetpunt had Roglic enkel verder afstand genomen van zijn rivalen, maar het was Dumoulin die logischerwijs als eerste de tijd aan de meet van Uran wist te verbreken. Lang kon hij desondanks niet genieten van zijn eerste plek, want Roglic dook liefst één minuut onder de tijd van zijn ploegmaat. Gezien de andere tussentijden onderweg was de gouden medaille van Roglic een zekerheid, maar voor het zilver en brons ontstond een groots en razendspannend gevecht. Küng, Ganna en Dennis hijgden in de nek van Dumoulin. Vooral de Australiër en Zwitser kwamen heel dicht, maar ze wisten de tijd van Dumoulin net niet te verslaan. Dennis pakte wel de bronzen plak. Van Aert moest genoegen nemen met een zesde plaats.

Nieuws
  • Cor Vos