Tokio | Fenomenale Ganna bezorgt Italië met ultieme kopbeurt goud op ploegenachtervolging

De Italiaanse mannen hebben op de ploegenachtervolging goud gepakt. Met een ultieme kopbeurt wist Filippo Ganna zijn ploeg in een wereldrecord langs de Denen te rijden.

Ganna
  • Filippo Ganna Filippo Ganna

Dat de Italianen, met Jonathan Milan (Bahrain-Victorious), Simone Consonni (Cofidis), Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) en Francesco Lamon, in goede vorm verkeerden, lieten ze al zien in de halve finale. Het viertal wist daarin namelijk het wereldrecord te verbreken. De Italianen zouden dan ook als topfavoriet van start gaan tegen de Denen, waar onder andere Lasse Norman Hansen aan de start stond (Team Qhubeka NextHash).

In de finale nam Italië direct de leiding, maar beetje bij beetje wisten de Denen tijd goed te maken en in de slotfase ging het zelfs voorbij Italië. Tot een voorsprong van liefst zeven tiende. Tot Ganna de kop nam. Met nog één ronde te gaan lag Denemarken nog twee tiende voor, maar in een ultieme poging versnelde Ganna nog eens en zodoende wist Italië de Denen nog nipt voorbij te steken. Het wereldrecord betekende de kers op de taart voor Italië. De bronzen plak ging naar Australië.