Interview | Lennard Hofstede: 'Primoz is verreweg de meest bijzondere kopman waarvoor ik heb gereden'

De voorbije twee edities van de Vuelta a España werden gewonnen door Primoz Roglic. Ook dit jaar is de Sloveen de topfavoriet. Lennard Hofstede maakte de eerste twee titels als ploegmaat mee en is er dit jaar ook weer bij in Spanje.

Hofstede
  • Lennard Hofstede Lennard Hofstede
  • Primož Roglič Primož Roglič

Lennard Hofstede noemt Roglič een speciale kopman. De Westlander liep niet altijd over van vertrouwen, maar mede door de invloed van zijn kopman is dat de laatste twee jaar flink toegenomen. “Ik kan wel zeggen dat hij de meest bijzondere kopman is waarvoor ik heb gereden. Hij kan zo goed een ploeg creëren. We hebben als wielrenners allemaal een afwijking en hij accepteert die van iedereen. Je zult hem nooit horen schreeuwen of zeuren naar teamgenoten. Hij beseft dat het maken van fouten menselijk is en houdt iedereen betrokken bij het geheel.”

"Je zult Primoz nooit horen schreeuwen of zeuren naar teamgenoten."

Lennard Hofstede

Na zijn overwinning in de Vuelta a España 2020 geeft Roglič zijn teamgenoten een Vespa-scooter cadeau. Hofstede noemt het een prachtige gift, maar geeft eerlijk toe dat de gesprekken die hij met Roglič voerde hem meer waard zijn. “Ik moet mijn rijbewijs ook nog halen, haha. Het is een 125 CC en daarvoor geldt een ander rijbewijs in Nederland. Een mooie waardering, maar als ik later terugkijk dan zal ik eerder denken aan het moment dat hij aan het eind van de Vuelta naar me toekwam om zijn waardering uit te spreken. Hij vergeleek het met de Vuelta van 2019. Die won hij ook, maar voor mij was het een lijdensweg. Nu was ik drie weken op niveau en mentaal klaar voor de strijd. Die waardering is uiteindelijk het mooiste.”

Na de zege van vorig jaar

“Wat hij nog meer zei?”, gaat Hofstede verder. “Dat hij extra motivatie kreeg door naar zijn ploeggenoten te kijken. Later vertelde hij dat hij na het verlies in de Tour niet zeker wist of hij naar de Vuelta moest gaan, maar toen hij ons zag toewerken naar de Vuelta wist hij dat hij er vol voor moest gaan. Ik snap best dat Primož voor de buitenwacht een gesloten persoonlijkheid lijkt, maar binnen de ploeg is juist het tegenovergestelde het geval. Hoe hij omgaat met extra druk is bijzonder. Hij lijkt daar serieus geen last van te hebben. Hij heeft het ook weleens zwaar, maar dat laat hij nooit aan ons zien.”

Dit interview verscheen in de Tour de France-special van Wieler Revue van dit jaar. Inmiddels ligt ook de Tour-terugblik/Vuelta-vooruitblik in de winkel. Die kun je hier bestellen! Of nog beter: sluit een abonnement af en ontvang de nieuwe Wieler Revue en de volgende nummers standaard op de deurmat!