Vuelta | Een heet weekje: hittegolf in gebied waar renners doorheen gaan

En een hittegolf in Spanje wil zeggen dat écht heet wordt...

bidons

In de Giro en Tour regende het vooral meer dan normaal, maar Spanje maakt z'n naam waar als bakoven, zeker de komende koersweek. Vandaag en morgen valt het nog mee voor Spaanse begrippen - het is nog altijd boven de 30 graden; daarna krijgen de renners die niet van hitte houden het pas echt zwaar.

De renners rijden dan namelijk door de regio's Andalusië en Extremadura, sowieso al bloedhete streken in de zomer, maar de koperen ploert doet zich de komende dagen nog eens extra gelden. In de aankomstplaatsen van woensdag, donderdag en vrijdag gaat de temperatuur namelijk ver over de 30 graden heen.

Hieronder zie je de voorspellingen voor die dagen. Weeronline geeft er nog een 8 en 9 aan, maar dat is waarchijnlijk vanuit het perspectief van een strandstoel in de schaduw met een pina colada ernaast en niet voor 180 kilometer fietsen...

Donderdag in Cordoba doen de renners het met 37 graden

Op vrijdag in Villanueva is dat ook het geval, alleen is er dan ook nog minder bewolking

Zaterdag is er verkoeling, slechts 34 graden...

De renners finishen dan overigens niet in het dorpje Guadalupe, dat aan de voet van de slotklim Pico Villuercas ligt. Dus dat wordt lekker in de brandende zon klimmen. Nu ligt die pico wel op 1580 meter hoogte, maar iedereen die weleens een col heeft bedwongen weet hoe heet het aan kan voelen in de brandende zon.

Wij wensen de renners veel sterkte en vooral veel water toe! Op zondag lijkt het weer iets af te koelen en koersen de renners zoals het er nu naar uitziet in temperaturen iets onder de 30 graden. Daarna trekken ze naar Cantabrië, waar het over het algemeen koeler is - en dat lijkt het nu met zo'n 23 graden ook te worden.