Fietsen in Spanje? Zelfs op de fietspaden ben je niet veilig...

Als je dit ziet zijn we in Nederland toch wel gezegend met onze fietspadcultuur...

fietspaden

Als je wel 's in het buitenland op de racefiets hebt gezeten, weet je dat het bepaald geen uitzondering is dat je zo af en toe op halve snelwegen tussen de voorbijrazende auto's rijdt. Maar de laatste jaren zien ze ook buiten onze landsgrenzen het licht en verschijnen er steeds meer fietspaden.

Het blijkt wel dat fietspaden aanleggen nog niet zo eenvoudig is. In Nederland is er een echte fietspadcultuur en heb je vast mensen die er op afgestudeerd of zelfs gepromoveerd zijn, maar die mogen ook nog wel even voor wat zendingswerk naar Spanje als je onderstaande exemplaren ziet. Hoppa, dwars over de rotonde en dwars door een bushokje. What could go wrong... (klik op de foto's om deze planologische hoogstandjes groter/beter te zien)

In Spanje hebben ze overigens wel wettelijk vastgelegd dat automobilisten fietsers met anderhalve meter afstand moeten passeren. Ook in Frankrijk zie je die verkeersbordjes regelmatig langs de weg staan en houden autobilisten zich er, zeker in fietsgebieden, ook aan. Hier kan Nederland dan nog weer wat van leren...