Vuelta | Groots nummer Rafal Majka houdt Kruijswijk van dagzege

Rafal Majka heeft de vijftiende etappe in de Vuelta a España gewonnen. Dat deed de Pool op grootse wijze, want hij rondde een solo van liefst 87 kilometer af.

Majka
  • Rafal Majka Rafal Majka

Het ging vroeg in de etappe direct keihard in het peloton. Veel renners hadden deze dag omcirkeld om in de vroege vlucht te gaan. Onder anderen Sepp Kuss deed een poging om mee te glippen, maar de Amerikaan kreeg geen ruimte van de ploeg van leider Odd Christian Eiking. Op een gegeven moment leek een groep weg te zijn, maar Team DSM en Bahrain-Victorious waren niet blij met de samenstelling en gingen weer rijden in het peloton. Zo ging het een tijdlang door.

Pas vanaf het moment dat het bergop ging, konden Rafal Majka, Fabio Aru en Maxim Van Gils een definitief gat slaan. Die laatste kon het wiel van de andere twee echter niet lang houden en op 87 kilometer van de meet kon ook Aru het tempo van de Pool niet langer aan. Achter hen kwam een groep bijeen met onder anderen Steven Kruijswijk, Wout Poels, Michael Storer, Thymen Arensman, Carlos Verona en Geoffrey Bouchard, maar die groep vatte de langste beklimming van de dag aan met een achterstand van meer dan twee minuten.

Het was Kruijswijk die als beste naar voren kwam in de groep met achtervolgers. De klimmer van Team Jumbo-Visma reed een kleine minuut van de voorsprong van Majka af, maar bleef vervolgens hangen en bokste zodoende op tegen een ijzersterke Majka. Daarbij moet aangetekend worden dat de renner van UAE Team Emirates wel bijzonder veel plakbidonnen kreeg van zijn ploegleider Manuele Mori. Maar Kruijswijk finishte uiteindelijk op flinke afstand van de winnaar van de dag, die op die manier voor de tweede keer in zijn loopbaan een rit weet te winnen in de Vuelta.

In de groep met favorieten opende David de la Cruz de debatten, maar was vooral Adam Yates actief. De Brit sloeg een gat met zijn concurrenten en sprokkelde een aantal seconden op Primoz Roglic, die het niet heel breed leek te hebben op de niet eens zo zware slotklim, en consorten. De Noor Eiking blijft in de rode leiderstrui.