HomeVuelta a EspañaVuelta | Een mini-Luik-Bastenaken-Luik in plaats van een zware bergrit als voorlaatste...

Vuelta | Een mini-Luik-Bastenaken-Luik in plaats van een zware bergrit als voorlaatste etappe

Zondag wacht de tijdrit, maar daar zijn de renners nog niet met hun hoofd. Eerst wacht nog een soort Luik-Bastenaken-Luik. Kan Primoz Roglic nog onder vuur worden genomen?

Parkoers: Explosief ritje vol boobytraps 

Over het algemeen is de voorlaatste rit een loodzware bergetappe waarin de klassementsrenners alles of niets kunnen spelen. In de Vuelta a España van dit jaar is gekozen voor een andere opzet: een explosief ritje met vooral kortere beklimmingen. De eerste tachtig kilometer verlopen rustig, maar in de volgende honderd liggen vijf gecategoriseerde beklimmingen te wachten op de renners.

De Alto de Vilachán (6,6 kilometer aan 5,4 procent), Alto de Mabia (4,4 kilometer aan 7,4 procent) en Alto de Mougás (9,7 kilometer aan 6,1 procent) gelden als opwarmertjes voor de diepe finale met Alto de Prado (10,7 kilometer aan 4,5 procent) en de slotklim naar Mos. Castro de Herville (8,3 kilometer aan 5,3 procent). ‘Een mini Luik-Bastenaken-Luik’ noemt Escartín het.

Profiel

Favorieten

Ongetwijfeld zal de strijd om de vlucht van de dag op de scherpst van de snede zijn. Wat betreft vroege vluchters moet gekeken worden naar Michael Storer en Romain Bardet, de ploeggenoten die verwikkeld zijn in de strijd om het bergklassement. Verder zullen ook Rafal Majka, Clément Champoussin en Jesus Herrada zich ongetwijfeld willen laten zien.

Toch geloven wij dat er sowieso één ploeg gaat rijden voor de dagzege. Bahrain-Victorious bijvoorbeeld, dat met onder andere Gino Mäder, Wout Poels en Jack Haig meerdere ijzers in het vuur heeft. En waarom zou Team Jumbo-Visma niet nog eens een bommetje willen leggen? De helpers hoeven na zaterdag alleen nog een tijdrit af te werken. En naast Primoz Roglic kunnen eventueel ook Steven Kruijswijk of Sepp Kuss toeslaan.

Geschiedenis: Het moment van roem van streekheld Álvaro Pino

Galicië is een regio die veel goede renners heeft voorgebracht in het verleden. Een van hen is Álvaro Pino, geboren in Ponteareas. Twee keer achtste in de Tour de France, maar bovenal de Vuelta-winnaar van 1986. Voor Robert Millar en Sean Kelly.

In 1991 hing Pino zijn fiets aan de wilgen, maar als ploegleider heeft hij de donkere dopingjaren wel van dichtbij meegemaakt. Als ploegleider van Kelme, Phonak en Xacobeo Galicia. In de hoedanigheid als Phonak-ploegleider had hij contact met dopingdokter Eufemiano Fuentes, althans dat was wat kopman Tyler Hamilton in 2013 vertelde.

Streek: De groenste regio van Spanje

Waar de renners na de eerste week nog langs een woestijn reden, daar vindt de ontknoping van de Vuelta plaats in de groenste regio van Spanje: Galicië. Deze regio wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Oceaan. Door de ligging heeft Galicië een zeeklimaat en beleeft het niet extreem hete zomers, zachte winters en valt er veel neerslag in de regio.

In Galicië valt gemiddeld genomen in Spanje de meeste regen per jaar. Over het algemeen valt de regenval in Galicië in september mee, maar eens in de tijd valt er toch een bui. Het zou dan ook goed kunnen dat regenval en mist voor spookachtige omstandigheden gaan zorgen op de voorlaatste dag.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Wout van Aert met succes geopereerd, ploeg geeft nieuwe update

Wout van Aert is deze namiddag in Herentals met succes geopereerd aan zijn sleutelbeen....

Meer zoals dit

Vuelta-baas: ‘We willen finish organiseren op meer dan 3000 meter hoogte’

Bij de Vuelta houden ze wel van uitdagingen en extremen. Iedere Ronde van Spanje...

Overzicht: deze toppers rijden in 2024 de Giro, Tour en Vuelta

Giro De Ronde van Italië is volgend jaar niet zo zwaar in vergelijking met de...

Vuelta 2024: loodzwaar parkoers, 9 (!) aankomsten bergop en start in Portugal

Zopas werd het parkoers van de 79e editie van de Vuelta a España onthuld....