Het EK pakt uit met heerlijke startlijst voor de tijdrit! Op wie moet je letten?

Het EK tijdrijden van morgen wordt een krachtmeting om u tegen te zeggen, want de startlijst is om duimen en vingers bij af te likken. Wie starten er in het Italiaanse Trento?

Asgreen

Stefan Küng

Titelverdediger Stefan Küng is er weer bij op het EK. De Zwitser van Groupama-FDJ won vorig jaar in het Franse Plouay door Rémi Cavagna en Victor Campenaerts voor te blijven. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het deelnemersveld van dit jaar van een stuk sterker niveau is dan vorig seizoen. Küng won dit seizoen drie tijdritten: één in de Ronde van Zwitserland, het nationaal kampioenschap en eentje in de Ronde van Valencia. Vaker greep hij net naast eremetaal. Zo werd hij op de Olympische Spelen vierde.

Stefan Bissegger

De grootste favoriet is wellicht Küng zijn landgenoot Stefan Bissegger. Het 22,4 kilometer lange parkoers dat is uitgetekend is ideaal voor Bissegger, die zijn klasse vooral in kortere tijdritten heeft laten zien dit seizoen. Bissegger won de tijdrit in Parijs-Nice en onlangs nog die in de Benelux Tour. In Nederland bleef hij de concurrentie vrij ver voor, waardoor het met de vorm wel in orde moet zijn.

Stefan Bissegger

Rémi Cavagna

De nummer twee van vorig jaar slaagde bijna erin om Filippo Ganna te verslaan in de slottijdrit van de Giro d'Italia, maar de Fransman van Deceuninck-Quick Step maakte in de slotfase de nodige foutjes. Cavagna eindigde meerdere keren als tweede dit jaar, maar won ook een aantal tijdritten. In de Ronde van Polen, Ronde van Romandië en op het Frans kampioenschap was hij de beste.

Remco Evenepoel

Remco Evenepoel is de Europees kampioen tegen de klok van 2019, toen hij in Alkmaar Kasper Asgreen en Edoardo Affini van de titel hield. De Belg zit heel aerodynamisch en kan in een Aero-positie veel vermogen blijven leveren. Gaat voor de zege op het EK. Won dit seizoen de tijdrit in de Ronde van België en Ronde van Denemarken.

Filippo Ganna

In eigen land het EK, daar moest Filippo Ganna bij zijn. Na de Olympische Spelen, waar Ganna op de baan goud pakte op het onderdeel ploegenachtervolging, maakte hij op de weg zijn rentree in de Ronde van Noorwegen. Ganna treft een ideaal parkoers, want de 22,4 kilometer passen perfect bij zijn kwaliteiten. Ganna won dit seizoen vier tijdritten, waaronder twee in de Giro d'Italia. Maar Ganna liet het ook een aantal keer afweten dit jaar.

Edoardo Affini

De Italianen beschikken over een geweldige generatie tijdrijders, want ook Edoardo Affini heeft zich langzaamaan in de top genesteld. Eén probleem: de renner van Team Jumbo-Visma heeft nog geen grote zege achter zijn naam. Affini werd dit jaar tweede en derde in de Giro d'Italia en onlangs noteerde hij in de Benelux Tour eveneens de tweede tijd.

Tadej Pogacar

De grote vraag rondom de EK-tijdrit: wat gaat Tadej Pogacar klaarspelen? Dat de Sloveen goed kan tijdrijden weten we, maar zijn echt straffe stoten hebben we voorlopig enkel in de Tour de France gezien. In de eerste race tegen de klok in Frankrijk stond er geen maat op Pogacar. Let wel: in geen van de andere tijdritten dit jaar eindigde Pogacar buiten de eerste tien.

Pogacar in de UAE Tour

Kasper Asgreen

Kasper Asgreen is een steengoede tijdrijder, maar hij heeft nog geen grote WorldTour-zege geboekt in de tijdrit. Won dit jaar wel het nationaal kampioenschap en de tijdrit in de Volta ao Algarve. Zit er telkens dichtbij, maar de Deen mist nog een echte uitschieter. Al was de tweede plaats in de tweede tijdrit in de Tour de France veelbelovend.

Nederland

Namens Nederland staan Jos van Emden en Julius van den Berg aan de start in Italië. De 36-jarige Van Emden werd dit jaar zesde in de eerste tijdrit van de Giro d'Italia, terwijl Van den Berg, die onlangs een rit won in de Ronde van Polen, nog geen hele grote prestaties kan overleggen. EF Education-Nippo-hoofdcoach Peter Schep verklapte echter tegen Wieler Revue dat een topprestatie van Van den Berg hem niet zou verrassen.

Nieuws
  • Cor Vos