Roglic schrijft met fenomenale eindsprint Giro dell'Emilia op zijn naam

Primoz Roglic heeft de Giro dell'Emilia gewonnen. In de slotfase liet hij medevluchters Joao Almeida, Michael Woods, Adam Yates en Remco Evenepoel ruim achter zich.

Roglic
  • Remco Evenepoel Remco Evenepoel
  • Primož Roglič Primož Roglič
  • Jonas Vingegaard Jonas Vingegaard

Terwijl de ogen dit weekend voornamelijk zijn gericht op Parijs-Roubaix is ondertussen ook het Italiaanse najaar begonnen. Zaterdag stond namelijk de Giro dell'Emilia op het programma. De koers kon uitpakken met een heerlijke startlijst, want onder anderen Remco Evenepoel, Tadej Pogacar, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard en Marc Hirschi stonden aan het vertrek. De vroege vlucht werd gevormd door onder anderen Giovanni Carboni en Andrea Garosio, die uiteindelijk het langst vooruitbleven.

In de tussentijd had ook Ide Schelling zich vooraan gevoegd na een lange achtervolging, maar de Nederlander kon in de finale geen rol meer spelen. Op 36 kilometer van de meet werd de knuppel in het hoenderhok gegooid vanuit de favorietengroep. Het was uiteraard Remco Evenepoel die als eerste een aanval deed en door die actie ontstond er een groep met favorieten. De namen daarin: Evenepoel, João Almeida, Primoz Roglic, Jonas Vingegaard, Adam Yates, Michael Woods, David Gaudu en Clément Champoussin, maar die laatste twee vielen weg. De eerste door materiaalpech en de tweede doordat zijn benen hem daartoe dwongen.

Kruijswijk achtervolgt

De grote afwezige was Tadej Pogacar. Ook Steven Kruijswijk zat niet vooraan, maar de Brabander ging in de achtervolging om een overtal te creëren ten opzichte van Deceuninck-Quick Step, dat met Almeida en Evenepoel ook twee man vooraan had. Kruijswijk kon het gat echter niet overbruggen. De verhoudingen vooraan waren duidelijk: Roglic en Evenepoel reden op elkaar en Almeida en Vingegaard reden op elkaar, terwijl Yates en Woods zich lieten meevoeren door hen.

Evenepoel en Vingegaard moesten bergop af en toe een gaatje laten met de andere vier, maar de Belg bleek nog wel een flinke aanval in de benen te hebben. Door die actie verloor Vingegaard definitief de aansluiting met de anderen op zo'n acht kilometer van de meet, waardoor ze met vijf de absolute slotfase ingingen.

De laatste beklimming werd aangevat met Evenepoel op kop, die zich leek weg te cijferen voor de snellere Almeida. Op één kilometer van de meet probeerde de Portugees iets te forceren, maar dat ging enkel ten koste van Evenepoel. Door getreuzel vooraan kon de Belg nog terugkeren en op zo'n vijfhonderd van de meet ging hij nog eenmaal vol aan. Roglic zat alleen razendsnel op zijn wiel en wist met een sprint van meer dan vierhonderd meter ook Almeida te breken. Die eindigde wel als tweede, terwijl Woods het podium completeerde.

Nieuws
  • Cor Vos