Eddy Merckx met Pogacar naast 'm: 'Nieuwe Merckx? Met Tadej hebben we 'm, soms beter dan ik was' 

De oud-legende wijst z'n opvolger aan? Daar lijkt het wel op! Lees wat De Kannibaal over Tadej Pogacar te zeggen heeft.

eddy merckx
  • Tadej Pogacar Tadej Pogacar

Eddy Merckx komt nogal eens kritisch uit de hoek over huidige wielrenners en prikkelt ze op die manier optimaal. Zo was hij onlangs nog niet mals voor Mathieu van der Poel, Wout van Aert en de gehele Belgische ploeg op het WK.

Maar de 76-jarige Kannibaal is niet alleen maar kritisch. Tijdens een evenement van schoenensponsor DMT, waar zowel hij als Tadej Pogacar aan verbonden zijn, was de Belg vol lof voor de renner die afgelopen seizoen onder ander de Tour, L-B-L en de Ronde van Lombardije won. Het Italiaans TuttoBici was erbij. Merckx schalde de loftrompet met Pogacar naast 'm (beeld zie onder)

"Ik heb vaak gehoord dat de nieuwe Merckx is opgestaan, zonder dat die renners al aan de eisen volden. Maar met Tadej denk ik dat we er deze keer echt zijn. Hij is pas net 23 jaar en won de Tour de France al twee keer. Dat is echt ongelooflijk."

De lofzang ging nog even door. "Ik begreep al dat hij een speciale was toen hij in zijn eerste jaar als prof drie etappes in de Vuelta won. De laatste daarvan was een solo van 37 kilometer met de volledige Movistar-ploeg achter 'm aan. En dit jaar in de Tour reed hij in de Le Grand Bornand-rit de concurrentie helemaal kapot, hij reed ze op minuten achterstand. Hij heeft de mentaliteit en kwaliteit van een groot kampioen. Die hebben geen zwakke plekken.

Merckx stipt ook nog aan aan dat Pogacar op sommige vlakken al verder is dan hij. "Ik denk dat hij het in sommige koersen beter doet dan ik. Hij is 23 jaar en heeft al dertig zeges geboekt, allemaal op grootse wijze. Op mijn 24e had ik de Tour nog niet gewonnen, hij heeft er al twee te pakken. We zullen zeker nog vele jaren genieten van de grote kampioen die hij is; het is goed voor de sport sport."