De Long Term NL Challenge stopt ermee

Het leuke van fietsen is dat je, mede dankzij apps als Strava, een hoop data kunt vergaren. Eén van die dingen is de Long Term NL Challenge. Daarmee kun je uitrekenen in hoeveel gemeentes van de Nederland of de Benelux je al geweest bent. Helaas gaat die website per 1 oktober 2022 uit de lucht, want voor data-freaks is deze website heerlijk.

De Long Term NL Challenge stopt ermee

Toen de coronapandemie vorig jaar de kop opstak en er niet meer in groepsverband gefietst mocht worden (wedstrijden waren helemaal uit den boze), nam het fietsen desalniettemin een enorme vlucht. Niet-fietsers leerden de fiets kennen, fietsenmakers raakten binnen no-time uitverkocht en al die fietsers verzonnen allerlei uitdagingen om het fietsen zo leuk interessant en... uitdagend mogelijk te houden.

Eén van die uitdagingen is de Long Term NL Challenge. Deze website maakt gebruik data van Strava om uit te rekenen in hoeveel gemeentes in Nederland of de Benelux je gefietst hebt en plakt daar een score aan vast. Het behoeft geen uitleg dat voor veel fietsers het ultieme doel is om minstens één keer in alle gemeentes gefietst te hebben en dus 100% te behalen. Daarnaast kun je zien in hoeveel gemeentes per provincie je hebt gefietst en welke gemeentes je nog moet doen.

Heb je nog geen 100% score? Dan is het wel tijd om er een beetje werk van te gaan maken, want per 1 oktober 2022 gaat de stekker eruit. Frank van Moorsel, de initiatiefnemer van de website, legt op zijn blog uit dat zaken als gemeentelijke herindelingen en het toegenomen aantal deelnemers er voor zorgen dat het ondoenlijk is om de site in de lucht te houden.

"De huidige opzet is in de basis nog steeds het kleine programmaatje dat ik ooit op mijn laptopje voor mezelf in elkaar sleutelde en wat nadien stapje voor stapje en voor een groot deel onverwacht steeds groter is geworden", schrijft hij. "De opzet is niet toekomstbestendig en daar zou ik, naast het verwerken van de nieuwe gemeentegrenzen, wat aan moeten doen om de toekomst in te gaan. De energie en enthousiasme om dit net als voorheen te doen ontbreekt en speelt ook een rol om een einddatum op de challenge te plakken."

Zo ziet de kaart van de schrijver van dit artikel eruit.

Het is overigens grappig om te zien dat de gemeentes in het noorden des lands qua oppervlakte relatief groot zijn, vergeleken met de rest van het land. Om je score snel op te krikken kun je het beste een flinke ronde door het midden van het land maken.