HomeAchtergrondDeze 16 wielrenners zien we in 2022 niet meer terug in het...

Deze 16 wielrenners zien we in 2022 niet meer terug in het peloton

Het seizoen is afgelopen, dat betekent ook afscheid nemen. In dit overzicht zetten we de belangrijkste en/of meest opvallende stoppers op een rijtje.

1) Koen de Kort

Koen de Kort zou al stoppen aan het einde van het seizoen, maar een naar ongeval zorgde ervoor dat hij al voortijdig moest stoppen. Maar over De Kort hoeven we ons geen zorgen te maken; hij heeft alweer een nieuwe uitdaging gevonden (en kan ook alweer lachen)!

2) Jelle Vanendert

Won ooit een rit in de Tour en reed op het podium in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, maar de laatste jaren was het niet veel meer. Op 36-jarige leeftijd knijpt Vanendert in de remmen.

Jelle Vanendert wint een etappe in de Baloise Belgium Tour van 2018

3) André Greipel

Met De Gorilla (of De Labrador, zie column) verliest het peloton een van z'n meest sympathieke coureurs. Een liefhebber pur sang, die natuurlijk een potje kon sprinten. Wat heet! 11 etappes in de Tour, 7 in de Giro en 4 in de Vuelta. De wedstrijd waar Greipel het meest won is echter de Tour Down Under (maar liefst 18 edtappezeges!)

4) Dan Martin

Dan Martin kondigde vrij abrupt z'n afscheid aan. Een maand voor de Ronde van Lombardije maakte hij bekend dat die wedstrijd z'n laatste koers zou zijn. Hij won die koers in 2013. Een jaar later was hij de sterkste in Luik-Bastenaken-Luik. Martin won ook etappes in alle drie de grote rondes.

Dan Martin in z’n typische stijl in de Giro van vorig jaar.

5) Roman Kreuziger

In z'n beginjaren een topper, daarna vooral een gewaardeerd (meester)knecht. Op 35-jarige leeftijd vindt hij het genoeg geweest. Hij won in z'n loopbaan de Amstel Gold Race, de Clasica San Sebastian, de Ronde van Zwitserland, de Ronde van Romandië en werd een keer vijfde in de Tour.

6) Marco Marcato

De 37-jarige Italiaan reed lange tijd in Nederlandse dienst bij Vacansoleil en won in de tijd (2012) Parijs-Tours. De laatste jaren reed hij in dienst van UAE Team Emirates vooral als knecht. Zo zat hij vorig jaar nog in de Tourploeg van Tadej Pogacar.

Het podium van Parijs Tours in 2012, met Laurens de Vreese, Marcato en Niki Terpstra

7) Petr Vakoc

De Tsjech die de laatste twee seizoenen bij Alpecin-Fenix reed, stopt al op 29-jarige leeftijd met wielrennen. Voor z'n tijd bij Alpecin-Fenix reed hij bij de ploeg van Lefevere. Z'n belangrijkste zege was de Brabantse Pijl in 2016. In 2018 raakte hij zwaar geblesseerd na een zware aanrijding; dat hij weer terugkwam op het hoogste niveau noemde hij zelf z'n grootste prestatie.

8) Bert De Backer

De 37-jarige Bert De Backer reed het grootste deel van z'n loopbaan voor de ploeg van Iwan Spekenbrink (van 2008 tot 2017). De laatste jaren reed hij voor B&B Hotels. Hij is ook een graag geziene gast in wielertalkshows en heeft een goede kijk op de koers plus vlotte babbel. Die gaan we nog wel terugzien dus!

Een afscheidsspandoek voor De Backer tijdens Parijs-Roubaix

9) Nicolas Roche

Net als neef Dan Martin vindt Nicolas Roche (uiteraard ook nog de zoon van Stephen) het wel mooi geweest. De 37-jarige Ier gaf samen met Martin aan wielrennen eigenlijk niet meer leuk te vinden. Gedurende z'n lange loopbaan won hij twee etappes in de Vuelta.

10) Kiel Reijnen

De Amerikaan met de atypische naam stopt er op 35-jarige leeftijd mee en reed de afgelopen zes seizoenen voor Trek-Segafredo. Winnen deed Reijnen niet veel, maar onderstaande helletocht is wel het vernoemen waard!

11) Kevin Reza

Kevin Reza was een van de eerste zwarte wielrenners in het peloton. de 33-jarige Fransman kennen we helaas niet van z'n overwinningen, maar meer omdat hij het slachtoffer was van racistische uitlatingen van Gianni Moscon. Daarna zette hij zich in om racisme in het wielrennen aan de kaak te stellen.

12) Tejay van Garderen

De man die je absoluut niet in de Tourpool moest nemen (maar je deed het toch steeds weer) hangt z'n fiets op 33-jarige leeftijd aan de wilgen. Hij loste z'n belofte niet helemaal in, maar werd toch twee keer vijfde in de Tour en won in 2017 een etappe in de Giro.

13) Fabio Aru

Over beloftes niet helemaal inlossen gesproken… Fabio Aru won zes jaar geleden als 25-jarige de Vuelta, maar daarna bezweek de Sardijn onder de druk (al won hij in 2017 nog een etappe in de Tour). De laatste jaren haalde hij nooit meer het niveau uit z'n Astana-tijd.

Aru stond ook wel bekend als de Mr. Bean van het peloton.

14) Mathias Frank

Ook al zo'n man die je nog wel eens speelde in de Tour-pooltje. De Zwitser won in 2016 een etappe in de Vuelta en stopt er nu op 34-jarige leeftijd mee. Hij reed de laatste jaren in dienst van AG2R.

15) Marcel Sieberg

Zoek komend seizoen niet naar Marcel Sieberg in het peloton, want hij stopt er op 39-jarige leeftijd mee. Al was het nooit lang zoeken naar 'm, want de Duitser viel vooral op vanwege z'n lengte: 1 meter 98. Hij was jarenlang een gewaardeerd knecht bij Lotto en reed de laatste paar seizoen van z'n loopbaan voor Bahrain.

16) En natuurlijk Tony Martin

Eigenlijk zou hij nog door, maar hij was de onveilige situaties in het peloton zat. Der Panzerwagen was jarenlang de beste tijdrijder van het peloton en sleepte maar liefst vier wereldtitels binnen in die discipline. De laatste jaren schoolde hij zich om tot meesterknecht en verzette bergen werk voor Jumbo-Visma. Hierboven een artikel met uitgebreide reactie van Martin.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

📸 Heerlijk! Eli Iserbyt heeft zelfspot en ziet dat Boonen Benen hem niet passen…

Het crossseizoen zit er alweer eventjes op, maar dat wil niet zeggen dat Belgisch...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Meer zoals dit

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

‘Tour is nu de ideale voorbereiding voor Wout van Aert op de Olympische Spelen’

Z'n voorjaar was in één klap weg. In de gevaarlijke afdaling richting de Kanarieberg...

Manager SD Worx: ‘Deden Vollering beste aanbod in het vrouwenwielrennen ooit’

Woensdag tijdens Dwars Door Vlaanderen bracht SD Worx-Protime naar buiten dat Demi Vollering vertrekt...