Column | De dag dat Stig Broeckx de Tour bezocht en André Greipel mijn hart stal

Onze redacteur vindt André Greipel een van de fijnste mensen in het profpeloton en in deze column legt hij uit waarom...

De kersttijd is de tijd voor mooie, bemoedigende verhalen. Dat is het verhaal van Stig Broeckx an sich natuurlijk niet. De Belgische renner van Lotto-Soudal wordt in 2016 door twee motoren aangereden in de Baloise Belgium Tour. Hij raakt in coma en zal nooit meer de Stig zijn die hij voor het ongeval was; Stig Broeckx de wielrenner.

Nu het mooie gedeelte. Want hij wórdt wel wakker uit zijn coma. Alleen als een compleet ander mens dus. Stukje bij beetje krabbelt hij op en levert een grotere prestatie dan welke winnaar van de Tour de France dan ook: hij revalideert en maakt er met een bewonderenswaardige levenslust het beste van. Hoe moeilijk dat soms ook geweest zal zijn - of soms misschien nog steeds wel is.

In 2019 bezoekt hij z'n oud-collega's in de Tour de France. Sporza is erbij en maakt een ontroerend filmpje. Bij het hotel en bij de ploegbussen spreekt hij met verschillende renners. Hij geniet. De renners die hij ontmoet, gaan er allemaal op hun eigen manier mee om. Het ís ook gewoon lastig; er is immers Stig 1.0, die van voor het ongeluk, en nu Stig 2.0. Twee totaal verschillende mensen. De één gaat daar natuurlijker om met die situatie dan de ander - dat is geen waardeoordeel, maar wel een feit.

Één van de oud-collega's die hij in het filmpje spreekt, is voormalig ploeggenoot André Greipel. De Gorilla. Dat is de slechtste bijnaam ooit. Ja oké, voor een wielrenner is Greipel bonkig en gespierd, maar zet er een bodybuilder, kogelstoter of desnoods een zwemmer naast en Greipel is een mier. Daarbij is André Greipel de meest zachtaardige mens uit de wielerwereld. Ook niet bepaald een eigenschap die bij gorilla's hoort.

Hoe de Duitser de tijd neemt voor Stig Broeckx. Oprecht geïnteresseerd is. Normaal doet. Ik word altijd een beetje meewarig aangekeken als ik zeg dat ik André Greipel de meest lieve profwielrenner uit het peloton vind. Tegenwoordig laat ik ze onderstaand filmpje zien. En zeg ik ze dat hij voor mij niet meer De Gorilla is, maar De Labrador*.

*Vul hier een lief dier naar keuze in als u het niet op labradors heeft..

  • André Greipel

Laatste nieuws