Greipel kwam opzetten in de jaren dat het Duitse wielrennen door een crisis ging vanwege de vele dopingschandalen. Samen met onder anderen Tony Martin, John Degenkolb en Marcel Kittel heeft Greipel het beeld van de wielersport weer doen veranderen. Greipel door liefst 158 keer te winnen, maar ook - en vooral - door een voorbeeld te zijn als persoon.
De hoge pieken in het Duitse wielrennen eind jaren negentig en begin jaren nul zorgen ervoor dat de dalen na onthulde dopingschandalen des te dieper zijn. Na de positieve test van Patrik Sinkewitz in de Tour de France van 2007 besluit tv-omroep ARD de ronde te verlaten. "Mijn generatie heeft de prijs voor die dopingschandalen moeten betalen”, vertelt Greipel. “Ik werd in 2005 prof bij Team Wiesenhof en ging een jaar later naar het grote T-Mobile, maar het was een moeilijke tijd."
"Aan de andere kant ben ik ook blij dat ik samen met een aantal andere renners de schijnwerpers in Duitsland weer op de mooie kanten van de wielersport heb kunnen zetten. Door een echte prof te zijn, door altijd sportief te zijn. Ik ben blij met de renner die ik ben geworden en dat ik alles wat ik heb gewonnen op een schone manier heb kunnen bereiken."
"Eigenlijk was ik helemaal niet gemaakt voor wielrennen”, gaat Greipel verder. “Ik heb er alles uitgehaald gezien mijn lichaamsbouw. Ik ben te zwaar gebouwd en moest veel moeite doen om over beklimmingen te komen. Ik hoop dat ik door mijn loopbaan een idool ben geweest voor sommige jonge wielrenners."
"De eerste jaren waren zwaar door het wegvallen van T-Mobile, maar gelukkig kon teammanager Bob Stapleton de ploeg (HTC-Highroad) behouden voor het peloton. Als je jong bent ga je sowieso door veel heen, maar uiteindelijk creëert dat wel je karakter. Ik zeg altijd dat alleen de allersterksten overleven en ik hoorde bij hen."
Beeld: Cor Vos
- Cor Vos