'Zou me ook niet verbazen mocht hij in de buurt van Evenepoel blijven': Sporza-commentator kijkt in de glazen bol van afscheidnemend bondscoach Sven Vanthourenhout

Vanthourenhout stopt als bondscoach, maar hoeft zich volgens Sporza-verslaggegever Christophe Vandegoor geen zorgen te maken over zijn toekomst. 

sven vanthourenhout voor de microfoon van Sporza

De Belgische wielerbond en Sven Vanthourenhout maakten maandag in een gezamenlijke verklaring bekend dat er na het WK in Zürich een einde komt aan hun samenwerking. De twee partijen gaan na 'onderling overleg' uit elkaar.

Stoppen Vanthourenhout geen verrassing voor Vandegoor

Vanthourenhout was een zeer succesvol bondscoach. Hij wist op het WK in Leuven na de vele toppers die België heeft op wielergebied tot een ploeg te smeden. Hij hoeft zich volgens ingewijden dan ook geen enkele zorgen te maken over z'n toekomst.

Een van die ingewijden is Sporza-commentator Christophe Vandegoor. Die blikte op het Vlaamse Radio 1 vooruit op de toekomst van Vanthourenhout, over wie al de nodige geruchten de ronde doen. Vandegoor snapt dan ook wel dat hij stopt.

"Er waren al een tijdje geruchten in de kranten. Zijn vertrek komt dus niet helemaal als een donderslag bij heldere hemel. Wat kan hij nog bereiken als bondscoach, zeker na de kers op de taart in Parijs? Ik ken hem al van toen hij nog zelf prof was. Hij is heel ambitieus, slim en hij weet wat er beweegt."

Waar die toekomst dan ligt? Volgens Vandegoor zijn er diverse opties. "Het is nu alleen nog afwachten naar welk team hij gaat. UAE is al genoemd en het zou me ook niet verbazen mocht hij in de buurt van Evenepoel blijven, bij Soudal-Quick Step of waar dan ook."

De successen van Vanthourenhout

Vandegoor noemt Vanthourenhout 'een van België's beste bondscoaches ooit. De Belgische commentator haalt herinneringen op aan de succes van Vanthourenhout.

"Vanthourenhout is (in 2017, red) begonnen in de jeugdcategorieën, waar hij ook titels behaalde met Thibau Nys in het veldrijden. Daarna maakte hij de stap naar de weg, waar zijn successen nog meer uitstraling kregen. Denk aan Wollongong, waar hij tot tranen toe bewogen was bij de wereldtitel van Evenepoel. Er zijn ook de twee zilveren medailles van Van Aert en recent natuurlijk het dubbel olympisch goud van Evenepoel."