Julian Alaphilippe brengt boek uit over wonderjaar: 'Wilde de regenboogtrui te veel laten schitteren in L-B-L' 

Voor wie is dit boek een uitstekend Sinterklaascadeau? Hieronder de info en wat Alaphilippe er zelf over te zeggen heeft!

julian alaphilippe

De tijd dat je alleen een boek schreef (of liet schrijven) als je carrière er al lang en breed opzit ligt ver achter ons. Dat vond ook Julian Alaphilippe en daarom brengt hij een boek uit over de periode waarin hij twee keer wereldkampioen werd en bovendien ook nog eens voor de eerste keer vader werd - er zijn mindere jaren om een boek over te schrijven...

In het boek loopt de Fransman chronologisch door de periode tussen regenboogtrui nummer één in Imola en regenboogtrui nummer twee in Leuven. Alles wat ertussenin gebeurt, passeert de revue in 192 pagina's Julian, zoals het boek heet - met als ondertitel Regenboog.

De cover van het boek. | Beeld: Uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts

Het boek is pas later verkrijgbaar in de winkels (hier kun je het reserveren), maar de wereldkampioen hield alvast een signeersessie in het Vlaamse Ronse, waar hij ook een appartement heeft. Daar vertelde hij Het Nieuwsblad over het maakproces en het jaar an sich.

Zo ging het hem makkelijk af om met de ghostwriter over alles te praten wat hij meemaakte. "Vooral omdat er zoveel emoties waren: de wereldtitels, uiteraard, maar er gebeurde ook heel veel in mijn privéleven. Ook dat moest in het boek komen, vond ik. Al die gesprekken gingen als vanzelf. Ik heb geprobeerd zo open mogelijk te babbelen over dat jaar."

Hij vergelijkt ook de twee wereldtitels. "In Imola vond ik een parcours op maat, kwam ik net uit de Tour en had ik kort daarvoor mijn vader verloren. Leuven was een minder selectief parcours maar ergens in mijn hoofd dacht ik wel dat het mogelijk zou moeten zijn. Al was ik niet de topfavoriet, dat waren de Belgen. Ik heb van die dag genoten: vanwege de sfeer, omdat er echt gekoerst is."

Uiteraard was het niet alleen maar hosanna het hele jaar. "De regenboogtrui doet mensen fouten maken, haha. Ik heb moeten leren om met die trui te rijden, ik heb moeten leren de trui te dragen. Mijn grootste fout? Mijn verlies in Luik-Bastenaken-Luik, zonder twijfel. Ik wilde die trui te veel doen schitteren, daarom ging ik in de fout. Hopelijk gebeurt dat komend seizoen niet meer en kan ik de koers maken én winnen."