Giro-organisatie presenteert Hongaarse openingsritten: voor ieder wat wils

Zo zien de eerste drie dagen van de Giro eruit in 2022! Het eerste roze zal niet voor een sprinter zijn...

tom dumoulin giro

Eindelijk is het dan zover: na twee jaar uitstel vindt de Giro-start in 2022 dan toch in Hongarije plaats. Op vrijdag 6 mei is het zover. Met drie gevarieerde etappes op Hongaarse bodem belooft het een mooie start van de drieweekse ronde te worden, die na de drie dagen in Hongarije een rust/reisdag zal kennen en dinsdag (volgens hardnekkige geruchten) verder zal gaan op Sicilië.

Hieronder zie je hoe de eerste drie dagen eruit gaan zien.

Etappe 1: Budapest-Visegrad, 195 kilometer

De Giro start niet op een zaterdag, maar op vrijdag. Dat gebeurt met een lange rit in lijn die niet in een massasprint gaat eindigen: de finish ligt op een heuveltje waarin de renners ongeveer 200 hoogtemeters moeten bedwingen. Wij kijken in onze glazen bol en zien Diego Ulissi er met de eerste roze trui vandoor gaan.

Etappe 2: Budapest-Budapest, 9,2 kilometer (tijdrit)

Mocht Tom Dumoulin meedoen aan de Giro zou hij maar zo de tweede rozetruidrager kunnen worden, want op dag 2 is er een korte tijdrit die ook weer eindigt met een heuveltje. De laatste anderhalve kilometer gaat het bergop.

Etappe 3: Kaposvar-Balatonfüred, 201 kilometer

Komen de sprinters er dan niet aan te pas in het openingsweekeinde? Jawel, want de zondag is sprintdag. Wederom een lange rit die de renners naar de streek van het Balatonmeer brengt. Wie daar weleens geweest is, weet: biljartvlak.