Brand verslaat indrukwekkende toptalent Pieterse in WB Tabor: 'Ik dacht Puck gaat dan misschien kapot, maar dat gebeurde niet'

Lucinda Brand heeft een nieuwe zege toegevoegd in de cross. Ze reed in de laatste ronde weg en bleef de concurrentie net voor. Maar de credits gingen na afloop vooral naar Pieterse.

Brand

Al in de eerste ronde wilde wereldkampioene Lucinda Brand haar stempel drukken. Door haar kwam het peloton op een lint te zitten. Doordat de koers meteen hard werd gemaakt, ontstond uiteindelijk een elitegroep van zeven rensters: Brand, Puck Pieterse, Kata Blanka Vas, Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado, Denise Betsema en Shirin van Anrooij. Vooral die eerste drie leken ijzersterk en het was Pieterse die de rest constant onder druk zette door als enige over de balkjes te springen.

Toch gaven de zeven elkaar lange tijd geen duimbreedte doe. Vooral Blanka Vas wilde constant op kop van het pakket zitten, maar in de vierde ronde besloot de Hongaarse even te temporiseren. Het was wachten op een aanval en die kwam uiteindelijk weer van Pieterse bij de balkjes. De nog altijd pas negentienjarige Pieterse, uitkomend voor de het Alpecin-Fenix van de gebroeders Roodhooft, sloeg direct een groot gat.

Achter Pieterse moest vooral Vas het werk doen, maar met nog twee rondes te gaan had Pieterse een voorgift van zo'n acht seconden. Op een gegeven moment nam ook Betsema initiatief om haar ontsnapte landgenote terug te fluiten. Dat lukte, maar de balkjes wachtten nog twee keer. Pieterse probeerde het nogmaals, maar de groep bleef uiteindelijk samen. Enkel Van Anrooij zat lang op een gaatje, maar met het ingaan van de laatste ronde kwam ook zij weer terug.

Uitgerekend in de laatste rond kon Pieterse niet profiteren van haar springen over de balken en kon Brand op de macht wegrijden van de rest. Worst, Pieterse, Alvarado en Betsema kwamen nog dichtbij, maar strandden in het wiel van Brand. Pieterse eindigde als tweede.

"Dit was echt een kwestie van iets in de wedstrijd bedenken. Ik wilde telkens doortrekken na de balkjes als Puck eroverheen sprong. Ik dacht dat breekt haar misschien op, maar dat gebeurde niet. Ik wist niet goed hoe ik het moest aanpakken, maar iedereen was kapot. Het is een snel parkoers en dan is het moeilijk echt het gat echt uit te breiden. Ik had nog wel hoop toen Puck weg was, maar ik wist dat ik het in de gaten moest houden."

Cyclocross
  • Cor Vos